· · Коментари: 0

ОВО ЋЕ БОЛЕТИ: Омиљена намирница Срба, коју користимо сваки дан, ДРАСТИЧНО ПОСКУПЉУЈЕ за викенд!

У просеку сваки становник Србије годишње попије четири и по килограма кафе, па је наша земља у европском врху љубитеља овог напитка.

1632729143_shopping-879498_1920.jpg
ФОТО: Пиксабеј
Кафа коју тренутно пијемо је она која спада у залихе. Са новом набавком очекује се да у продавнице стигну и нове цене, јер је овогодишњи род у Бразилу десеткован због мраза. Цена кафе на берзи је скочила за 100 одсто.
 

Лоша ситуација у Бразилу

Александар Богуновић из Сектора пољопривреде Привредне коморе Србије истиче да годишње увеземо око 30.000 тона кафе и то углавном из Бразила, који је највећи произвођач кафе арабика на свету, те снабдева чак трећину светског тржишта.

Кафа од октобра скупља и до 80 динара.

"Ове године смо имали ситуацију која се десила давне '78. године, наши старији суграђани вероватно и памте јер је била велика несташица кафе, тад је била другачија логистичка ситуација него данас. Данас је има, Бразил је ове године имао, 20. јула једну специфичну ситуацију, а то је да је температура пала испод нуле и то је условило велики губитак приноса. Поред тога, ова година је била јако специфична и доста сушна, тако да је род доста смањен. Оно што је добро је да је претходна година била јако добра, тако да су биле неке залихе од претходне године, што је у неку руку ублажило пад рода ове године", изјавио је Богуновић.

Фото: Пиксабеј

Он каже да се ситуација из Бразила доста одразила на цену на берзи и да је кафа поскупела за више од 100 одсто. Поскупљење арабике довело је до тога да због, веће потражње, скочи цена и арабусте која је ове године, како каже, фантастично родила.

Александар Богуновић објашњава да на увећање цене кафе утиче и поскуљење транспорта, па да је и транспорт са неких 1.000 отишао на 10.000 долара.

Он истиче да се у последње четири године цена кафе у продавницама није мењала.

Папрене цене од октобра

Он је навео да нове цене треба очекивати од октобра, те да би 200 грама кафе у продавницама могло да кошта од 270 до 300 динара, за разлику од тренутне цене која се креће од 220 до 240 динара.

Према његовим речима, на цену кафе утиче и пандемија, али у последњих годину и по дана није порасла потрошња, јер нису радили угоститељски објекти у којима се попије највише кафе - нарочито филтер и еспресо.

Фото: Пиксабеј

Он је напоменуо да постоји могућност да ће неки сада, због јаче цене, покушати да на уштрб квалитета, кроз различите мешавине појачају садржај неких других сурогата кафе, али да ће, због новог правилника о квалитету, то бити истакнуто на декларацији.

"Потрошач може да види на самој кесици шта је садржај те кафе, у ком проценту се налази одређени додатак, и да сам може да донесе одлуку ког квалитета кафу ће пити и наравно у складу са тим да је плати", казао је Богуновић.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.