Oglas
· · Komentari: 0

OVO ĆE BOLETI: Omiljena namirnica Srba, koju koristimo svaki dan, DRASTIČNO POSKUPLJUJE za vikend!

U proseku svaki stanovnik Srbije godišnje popije četiri i po kilograma kafe, pa je naša zemlja u evropskom vrhu ljubitelja ovog napitka.

1632729143_shopping-879498_1920.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas
Kafa koju trenutno pijemo je ona koja spada u zalihe. Sa novom nabavkom očekuje se da u prodavnice stignu i nove cene, jer je ovogodišnji rod u Brazilu desetkovan zbog mraza. Cena kafe na berzi je skočila za 100 odsto.
 

Loša situacija u Brazilu

Aleksandar Bogunović iz Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije ističe da godišnje uvezemo oko 30.000 tona kafe i to uglavnom iz Brazila, koji je najveći proizvođač kafe arabika na svetu, te snabdeva čak trećinu svetskog tržišta.

Kafa od oktobra skuplja i do 80 dinara.

"Ove godine smo imali situaciju koja se desila davne '78. godine, naši stariji sugrađani verovatno i pamte jer je bila velika nestašica kafe, tad je bila drugačija logistička situacija nego danas. Danas je ima, Brazil je ove godine imao, 20. jula jednu specifičnu situaciju, a to je da je temperatura pala ispod nule i to je uslovilo veliki gubitak prinosa. Pored toga, ova godina je bila jako specifična i dosta sušna, tako da je rod dosta smanjen. Ono što je dobro je da je prethodna godina bila jako dobra, tako da su bile neke zalihe od prethodne godine, što je u neku ruku ublažilo pad roda ove godine", izjavio je Bogunović.

Foto: Piksabej

On kaže da se situacija iz Brazila dosta odrazila na cenu na berzi i da je kafa poskupela za više od 100 odsto. Poskupljenje arabike dovelo je do toga da zbog, veće potražnje, skoči cena i arabuste koja je ove godine, kako kaže, fantastično rodila.

Aleksandar Bogunović objašnjava da na uvećanje cene kafe utiče i poskuljenje transporta, pa da je i transport sa nekih 1.000 otišao na 10.000 dolara.

On ističe da se u poslednje četiri godine cena kafe u prodavnicama nije menjala.

Paprene cene od oktobra

On je naveo da nove cene treba očekivati od oktobra, te da bi 200 grama kafe u prodavnicama moglo da košta od 270 do 300 dinara, za razliku od trenutne cene koja se kreće od 220 do 240 dinara.

Prema njegovim rečima, na cenu kafe utiče i pandemija, ali u poslednjih godinu i po dana nije porasla potrošnja, jer nisu radili ugostiteljski objekti u kojima se popije najviše kafe - naročito filter i espreso.

Foto: Piksabej

On je napomenuo da postoji mogućnost da će neki sada, zbog jače cene, pokušati da na uštrb kvaliteta, kroz različite mešavine pojačaju sadržaj nekih drugih surogata kafe, ali da će, zbog novog pravilnika o kvalitetu, to biti istaknuto na deklaraciji.

"Potrošač može da vidi na samoj kesici šta je sadržaj te kafe, u kom procentu se nalazi određeni dodatak, i da sam može da donese odluku kog kvaliteta kafu će piti i naravno u skladu sa tim da je plati", kazao je Bogunović.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas