Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово је један од НАЈБИЗАРНИЈИХ ЗАКОНА: У овом граду су забрањени порођаји, али и МАЧКЕ

Богате тундре, величанствени пејзажи, поноц́но сунце, северна светла— Свалбард је заиста посебно место где је необично обично

1664957196_logobejd.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Свалбард је норвешки архипелаг који лежи на северном делу Земље, између Норвешке и Северног пола. Лонгјербијен је главни град архипелага и град у коме важе вероватно најчуднији закони на свету.

Прочитајте још: КРАТКО и јасно: Ове 4 лоше навике могу вам изазвати хроничну НЕСАНИЦУ

Лонгјербијен је име добио по оснивачу града - Џону Манроу Лонгиру, америчком бизнисмену који је стигао на Шпицберген (највеће и једино трајно насељено острво Свалбардског архипелага ) раних 1900-их као туриста, али у исто време и како би тражио нове пословне могућности. Завршио је као главна фигура прве компаније за угаљ “Арцтиц Цоал Цомпани”, а крстио је и градић - “Лонгиеарбиен” на енглеском се преводи као “Лонгиров град“.

Сличан град не постоји нигде на свету! У њему данас живи нешто више од 2300 становника, углавном Норвежана и Руса, и важе неки невероватни закони!

Смрт није незаконита, али бити сахрањен јесте

Супротно ономе што медији углавном пишу када извештавају о животу у овом градићу, умирање у њему није незаконито. Ипак, бити сахрањен - јесте! 

Од 1950. на снази је закон који забрањује сахрањивање. Тада је откривено да се, усред екстремно ниских температура, тела која су тамо закопана не распадају. На овај начин у преминулима опстају и често опасни вируси. Године 1998. научници су овде открили леш закопан 1918. у коме је опестао вирус шпанског грипа.

Да би се избегле потенцијално катастрофалне последице, болесни и стари се превозе у Норвешку како би тамо провели своје последње дане. Њихов пепео је касније могуће вратити у Лонгјербијен.

Овде се нико не сме ни родити

Слично, а опет потпуно супротно - и порођају су забрањени у Лонгјербијену. Иако град има сопствену болницу, нема потребне просторије за извођење озбиљних, хируршких операција. Због безбедности мајки и деце, труднице путују на копно неколико недеља пре термина и обично се врац́ају на острво недељу дана након порођаја.

Мачке? НИКАКО!

Мачке су на целом архипелагу строго забрањене. Разлог?! Могле би наштетити дивљим животињама, посебно популацији птица која тамо живи. Закон је на снази од ‘90-их година прошлог века.

Ипак, они који су имали прилику да посете ово место, можда су видели Кешу - најпознатију маскоту Свалбарда. Верује се да је Кеша био један од последњих потомака мачака из времена пре него што је забрана донета, мада се причало и да су га прошверцовали неки руски становници острва. Угинуо је у јануару 2021. у доби од 14 година и као званично последња мачка на овом месту.

Поноц́но сунце је стварно

На Свалбарду Сунце не залази 4 месеца - од 20. априла до 22. августа. То значи да је сунце буквално горе 24/7 - нема мрака! Можда се питате како људи тамо спавају - па, дебеле завесе за замрачивање просторија помажу! 

За то време, густ, бели снег на тлу прекрива богате тундре. Свуда се виде ирваси који су тамо као домаће животиње. Планинарење, вожња кајаком и излети бродом савршени су за ову сезону, а они храбрији могу да пробају и да се уроне у хладне, арктичке воде (да, није шала!)

Људи са пушкама шетају и то није разлог за страх

Свалбард је дом великих арктичких дивљих животиња. Људи на Свалбарду су у обавези да понесу оружје за заштиту од поларних медведа када излазе ван града. Пушке се користе како би се уплашила ова љупка, али дивља и опасна створења.

Иако је дозвољено носити ватрено оружје док шетате около, није легално улазити у локалне установе са њим. Зграде имају посебне сефове где се оружје одлаже.

Место где се “крије” “Трезор Судњег дана”

Са свим својим карактеристикама - пермафростом, локацијом и геолошким својствима, Свалбард је заиста савршено место за “Трезор Судњег дана”. Лонгиеарбиен је место где се налази “Свалбард Глобал Сеед Ваулт”. 

Трезор је дугорочно складиште семена које представља највец́у светску колекцију разноврсности усева. Сврха је чување узорака семена из светских колекција усева. Пермафрост и дебеле стене осигуравају да ц́е узорци семена остати замрзнути чак и ако нестане струје. То је заиста “коначна резерва” човечанства у случају катастрофе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas