Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОВО СУ 5 НАЈТРАЖЕНИЈИХ ЗАНИМАЊА ЗА 2023: Плате могу достићи и до 8.000 евра у ОВОМ СЕКТОРУ

Колико људи заиста ради посао за који су се школовали?

1673787727_shutterstock_1654831870-NASLOVNA-Z-APOSLOVE.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Могло би се рећи да је најбољи посао онај који се налази на средини, између посла из снова и посла који човек обавља у реалности. Идеално би било радити посао за који сте талентовани, образовани, адекватно плаћени, и захваљујући којем можете да градите каријеру. Но, реалност је често много другачија..
Најбољи и најплаћенији послови на свету, могу се пронаћи ако сте талентовани, предузимљиви и добро познајете ту материју.
Са друге стране, многи послови који можда вама леже, нису тражени и плаћени у Србији.

Прочитајте још: Када би дете требало да добије први џепарац? На овај начин израчунајте идеалан износ

Након завршетка формалног образовања, пут ка запослењу је тежак, али не и немогућ.

Вероватно никога не изненађује податак да ће радници у ИТ сектору бити најтраженији и током 2023. године.  Међутим, процене су да ће послодавци бити у потрази и за радницима у продаји, инжењерима и занатлијама. Да ће послови у оквиру ИТ сектора бити тражени и у 2023. години потврдио је Нову Милош Турински испред Инфостуд послови. Како он наводи, разлог за то лежи у томе што је, иако делује да се свака друга особа бави неким послом у ИТ индустрији, и даље присутан високи дефицит.

Фото: Схуттерстоцк

„Овај сектор се брзо развија, а школство не може да испрати то, па иако се повећавају квоте за упис, то и даље није довољно, тако да ће програмерски послови бити тражени у 2023. години“, каже Турински. Посебно ће бити потребни медиори, односно људи са минимум три године искуства и сениори, који имају иза себе барем пет година рада у струци.

Прочитајте још: НАЈБОГАТИЈИ ЧОВЕК НА СВЕТУ, УВЕК ПОСТАВЉА 2 ПИТАЊА НА РАЗГОВОРУ ЗА ПОСАО: На друго, је само ОНА успела да одговори (ФОТО)

Иначе, ово је сектор у којем највише може да се заради, па просечна плата износи 1.600 евра, али може да се заради и више од 8.000! Такође, велики број ИТ стручњака нема формално образовање у овој области, с обзиром на све већи број курсева.

Контрола лета
На другом месту је занимање за које је формално образовање обавезно, али су плате и више него примамљиве, а то је контрола лета. И заиста, плате контролора лета су врло високе, поготово када се упореде са српским просеком. Грађани који се баве овим послом зарађују између 200.000 и 500.000 динара месечно.


Фото: Схуттерстоцк

Занати

„Чак и пре пандемије, био је изражен дефицит занатлија, а тек сада он долази до изражаја. А да има потребе за већим бројем људи у занатству, доказује и чињеница да ми увозимо радну снагу. Тржиште рада и школство овде нису у складу, али је можда још већи проблем што млади нису довољно заинтересовани“, каже Турински.

Тако су тражени: аутомеханичари, столари, пекари, водоинсталатери, молери и грађевински радници.
Што се тиче плата, аутомеханичар на месечном нивоу може да заради и до 150.000 динара, баш као и столар. Понуде које се повремено нађу на огласима делују и нереално. Тако неки послодавци водоинсталатерима нуде 240.000, а молерима 150.000 динара месечно.

Прочитајте још: 2.000 КМ ЗА МАЊЕ ОД 2.000 ДИНАРА: Како путовати авионом за мало пара? У Беч или Шведску САМО на кафу

Фото: Схуттерстоцк

Продаја

Сектор трговине тражен је у протеклих 20 година, па ни ова година неће бити изузетак. Плате у овом сектору варирају. Тако запослени у малим продавницама често раде за минималац, али у великим компанијама месечна плата може да буде и 100.000 динара, што је далеко изнад српског просека.

Електротехника и машинство
У години која је пред нама, биће тражени и радници у електротехничком и машинском сектору. Тако инжењери који су се образовали на Електротехничком или Машинском факултету, могу да зараде у просеку, до 135.000 динара.

На бироу најмање доктора наука

Према званичним подацима Агенције за запошљавање, види се да на бироу има најмање доктора наука, и то у области филозофије, менаџмента и хемијских технологија.

Свега шест манипуланата у текстилству тренутно чека на бироу. Манипуланти су заправо нижи службеници, најчешће радници у фабрикама. Такође, свега по неколико грађана који знају да праве машине чека на посао.

Што се тиче зарада, неки радници у фабрикама раде за минималац, а неки за више од 80.000 динара, у завиности од саме фабрике. Још једно занимање где на посао чека само неколико људи су поштански службеници. У зависности од тога шта је у опису посла, као и година искуства, плате иду од минималца, до око 70.000 динара.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas