Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово су навике веома задовољних и срећних људи: ЈЕДНА ЈЕ ПРЕСУДНА

Нико није дужан да брине о вашој срећи и задовољству, али зато ви имате сву моћ која вам је потребна да их пронађете – у себи

1689242973_dbadbdb.jpg
Фото: Инстаграм принтцсреен/ емперианце
Oglas

''Ако желите да други буду срећни, вежбајте саосећање. Ако желите да ви будете срећни – вежбајте саосећање'', рекао је Далај Лама.

Срећа и задовољство се могу наћи у себи, у међуљудским односима и свуда око себе – ако долазе из вас. Ако желите да их привучете, морате их иницирати. 

Већина људи који пријављују задовољство својим животом, има сличне обрасце размишљања и навике, а суштина је у томе да срећа долази изнутра. Ниједан спољни извор вам не може пружити осећај среће и задовољства, ако вам недостаје онај унутрашњи. Ипак, друштво нас уверава да се срећа ослања на спољашњи утицај.

Када схватите да је ваше задовољство потпуно у вашој моћи, ствари се мењају. Када схватите да вам ништа није потребно да бисте били срећни, ваш свет се отвара и живот постаје бољи.

Како дакле, размишљају и какве навике имају задовољни људи? И како да их усвојите и практикујете?

Ово су навике задовољних људи

Практиковање захвалности

Захвалност је виталан састојак задовољства, као и поменуто саосећање и односи се на признавање и вредновање добара којима располажете. Захвалност због оног што имате, основа је за животно обиље.

Када почнете да набрајате своје благослове, добијате више тога у свом животу. А то је лако – ако вам не долази спонтано, почните да вежбате сваког јутра. Што више вежбате, ићи ће све лакше.

Узмите свеску и проведите десетак минута записујући због чега сте све захвални у свом животу. То може бити нешто мало, као уживање у заласку сунца, који гледате са своје терасе. Или нешто велико, као ваша породица и дом. Захвалност је дивна навика, која изазива тренутно задовољство, али га и оснажује на дуге стазе.

Задовољство због бриге о себи

Ваш ум и тело су повезани и преплетени на много начина и нивоа. Брига о себи почиње на телесном нивоу, због чега се ваш ум, неизбежно, осећа боље. То подразумева здраву и уравнотежену исхрану, квалитетан сан, довољно кретања. Када осећате задовољство због здравља и снаге свог тела, имате више енергије и ниво расположења расте.

Љубазност

Задовољни људи су увек љубазни – мала дела свакодневне љубазности помажу и другима и вама да се осећате добро. Ни то није ништа компликовано – придржавање врата особи која улази за вама, пропуштање у реду пред касом некога ко има само неколико ствари у корпи, док ви гурате колица, или слање поруке пријатељу или блиској особи, само да је питате како је.

Замислите свет у коме су сви љубазни и пажљиви једни према другима… Ви то не можете наметнути другима, али имате пуну контролу над својим понашањем. Зато, напред, ширите добру вољу и своје задовољство због сопственог љубазног понашања.

Свесност у садашњости

Свесно фокусирање на садашњост, боравак у садашњем тренуку, доноси веће задовољство у животу. Толико је сјајних тренутака који обично пролазе поред нас, а све зато што нисмо обраћали довољно пажње на оно овде и сада. На концерту или другом догађају, немојте снимати телефоном да бисте касније гледали снимке, већ уживајте у тренутку у коме се дешавање одвија, будите присутни и учествујте, својим емоцијама и енергијом. Сећаћате се тога и без снимака!

Задовољство и радозналост

Пронађите задовољство у откривању нових ствари – живот се стално одвија и никада не стагнира и сваког дана имате прилику да нешто научите. Будите радознали, будите отвореног ума, поставите још питања. Када храните свој ум новим информацијама, развијате менталне мишиће, постајете отпорнији и флуиднији. Радозналост такође отвара врата емпатији и разумевању – покажите искрено интересовање за људе око себе, за њихов начин размишљања, искуства и ставове, како бисте их боље разумели и боље се повезали са њима.

Медитација

О медитацији се у последње време много пише и говори и можда сте већ испробали различите технике и осетили њихове добробити. Или медитација спада у те нове области учења и истраживања, којим можете проширити своју перспективу. Покушајте да је практикујете свакодневно и видите где ће вас то одвести.

Веће задовољство без љутње и изговора

Ослободите се љутње и престаните да користите изговоре, ако желите да повећате своје задовољство собом и сопственим животом. Изаберите и одлучите да то пустите. Љутња вас држи заробљене у лошој енергији и треба да је пустите због себе. То не значи да признајете да немате разлога да се љутите и да је нешто због чега сте љути било у реду. Вероватно није, али неће се ни поправити само зато што ћете ви остати љути.

Такође, одбаците изговоре. Кад знате да је нешто добро за вас и да треба то да урадите или да радите редовно, све због чега ипак то не чините, представља само изговор, колико год оправдано звучао. Ако је ваш редовни изговор то да сте презаузети и уморни, запитајте се како то можете поправити – и онда урадите то. Учините нешто да се растеретите и одморите – и ваше задовољство и срећа ће се значајно повећати.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas