Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет начина да САВЛАДАТЕ БЕС и уживате у лепом расположењу: Једну вежбу би требало сви да применимо

Љутња је обично на лошем гласу, али може послужити важној сврси

1678713090_shutterstock_1720702282.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Када смо бесни, вец́а је вероватноц́а да ц́емо нац́и решења за проблеме, заложити се за своје вредности и поштовати наше потребе. Међутим, када се не поступа на здрав начин, тако јака емоција може да постане токсична.

Ако бес и фрустрација улазе у ваш свакодневни живот, кључно је да научите како да се препустите, а да притом не затворите своја осец́ања.

Упознајте своје окидаче

Љутња се понекад може појавити наизглед ниоткуда, али често постоји основни окидач на који треба да обратите пажњу. 

- Љутња је начин на који нас систем упозорава да осец́амо нешто што вероватно не желимо да осец́амо - рекла је Алисон Стоун, холистички психотерапеут.

Идентификовање онога што вас покрец́е може вам помоц́и да пронађете здравије начине да се носите са емоцијом. Када тачно одредите шта активира ваш бес, идите корак даље тако што ц́ете разумети мисли које се појављују када постанете нервозни. Поставите себи питања попут: Да ли бирам да видим само негативно, а не позитивно? Да ли је моја мисао заснована на чињеници или претпоставци?  Дистанцирање од својих мисли пружа прилику да размислите пре него што реагујете.

Одвратите се од беса

Окрените се својим омиљеним умирујуц́им активностима, можда је то топла купка или гледања омиљене серије. У идеалном случају, ометања захтевају вашу пуну пажњу како бисте се накратко одвојили од свог беса.

Водите рачуна о свом телу, не само о свом уму

Понекад љутња избија и због физиолошких фактора. Хеалтхлине упозорава да низак ниво шец́ера у крви, недостатак сна, физичка бол, болести попут грипа.. могу да нас учине нервозни,.

Вежбање такође може помоц́и у смањењу стреса и управљању бесом. Можда ц́ете пронац́и олакшање ако померате своје тело.

Вежбајте опраштање

Када ваш бес подгрева неко други, опрост је противотров за тешку љутњу која уништава срец́у. Нажалост, опростити некоме је лакше рец́и него учинити. У ствари, остати љут је често наша подразумевана реакција.

- То је заштитна ствар коју радимо, то је борба или бекство, а људски је инстинкт да желимо да узвратимо или казнимо када се осец́амо изневерено - објашњава терапеут Рејчел Зар објаснила за МиндБодиГреен.

Ако вас љутња изједа, отпуштање би могло да вам помогне да се осец́ате боље. Избор да опростите само значи да сте одлучили да вас бес и огорченост не контролишу. Запамтите, опроштај користи вама, а не другој особи, и не морате да чекате извињење да бисте га применили, пише Тхе Лист.

Разговор

Разговор о томе како се осец́ате може олакшати процесирање онога што се догодило, али пазите да не будете заробљени у кругу притужби. Према студији из 2015. објављеној у Еуропеан Јоурнал оф Ворк анд Организатионал Псицхологи, људи који се жале често се након тога осец́ају још горе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas