Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Предности које НОСТАЛГИЈА може имати: Погледајте због чега је добро да се понекад присетите СТАРИХ успомена

Успемоне вам могу помоћи да пробудите оптимизам

1702387940_Foto-Shutterstock-uspomene.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

У тренуцима када постанемо носталгични, прошлост изгледа ружичасто и често позитивније од садашњости. Овај осећај може произаћи из размишљања о прошлим догађајима, одласка на места која смо већ искусили или чак само слушања песме која буди успомене на ствари које су се десиле. Иако је то тешко категорисати као чисто позитивно или негативно, очигледно је да се људи у том тренутку осећају боље - јавља се клица оптимизма. Кад год се фокусирате на позитивно сећање, обично добијате подстицај позитивног осећања. Али постоје ли још неке предности носталгије?

Ово питање је испитивала група истраживача за Билтен за личну и социјалну психологију. Сугерисали су да би носталгија заправо могла учинити људе оптимистичнијим у погледу будућности. У првој студији, истраживачи су једноставно замолили једну групу ученика да напише кратак есеј о прошлом догађају који их је учинио носталгичнима, а другу да напише о прошлом догађају који је изгледао обичан. Оцене сугеришу да писање о носталгичним догађајима изазива нешто више позитивних осећања него писање о обичном догађају. Користећи програм под називом Лингуистиц Wорд Цоунтинг софтвер, истраживачи су анализирали речи коришћене у есејима. Софтвер броји различите врсте речи које се појављују у тексту укључујући речи које се односе на оптимизам. Људи који су писали о носталгичним догађајима садржали су више речи које имају оптимистичку срж него људи који су писали о обичним догађајима.

У другој студији, учесници који су били упућени да размишљају о прошлом догађају који их је натерао да се осећају носталгично оценили су себе као оптимистичније од оних који су били упућени да размишљају о обичном догађају. Оптимизам је био изнад сваког утицаја размишљања о носталгичном догађају на позитивна осећања људи уопште.

Преостале студије у овом раду испитивале су зашто носталгија чини људе оптимистичнијим. Ове студије су користиле онлајн анкете како би имале шири распон узраста учесника. Они су изазвали носталгију код неких учесника слушањем песама или читањем текстова песама који су били повезани са носталгичним осећањима. Као и у другим студијама, учесници који су били спремни за носталгију такође су изразили више оптимизма.

Овај скуп студија сугерише да носталгија може играти корисну улогу у животима људи. Када су времена тешка, може се чинити да ствари никада неће бити боље. Фокусирајући се на позитивна времена у прошлости, људи могу помоћи себи да се осећају повезаније са другима, што им може дати ресурсе да буду оптимистичнији у погледу будућности. Ограничење ове студије је да, иако су сви ови ефекти статистички поуздани, генерално су били прилично мали. Људи су постали оптимистичнији, али не у великој мери. Остаје да се види колико практичног утицаја носталгија може имати на свакодневно понашање људи, пише Псyцхологy Тодаy.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas