· · Коментари: 0
КАРАКТЕР

Зашто су неки ОПТИМИСТИ, а неки ПЕСИМИСТИ: То зависи од једне СИТНИЦЕ

Истраживања показују да су оптимистични људи срећнији и да постижу боље успехе.

1610199987_Depositphotos_380182752_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Оптимисти су и ментално здравији, али, не треба заборавити нереалан оптимизам, који не даје баш добре резултате. Када је реч о евентуалним последицама, највише се треба фокусирати на домен личне одговорности у тумачењу онога што нам се догађа.

Прочитајте још: ОДЛИЧНА ВЕСТ: Црно вино није само добро за срце, већ и за ОСМЕХ! Ево и како на њега утиче

- Важно је да будемо реалистични у ономе шта је наша лична одговорност, а шта је то што не можемо контролисати. Осим у случају депресије, где опажање узрочности окренуто ка себи најчешће представља искривљени начин мишљења и део клиничке слике - сматра Станислава Попов, психолог и психотерапеут.

Шта нас највише погађа?
- То зависи од основних животних вредности особе. Неком је то доживљај самопоштовања, односно личне вредности. Неком је то каријера, другима породица, правда. Сви реагујемо интензивно на животно угрожавајуће догађаје над којима немамо контролу.

Ако особа мисли да су узроци њених невоља трајни, неће бити мотивисана да се мења. Међутим, уколико се тренутно нешто неповољно дешава, не значи да ће то увек бити тако, нарочито ако на то можемо да утичемо.

Дакле, најпожељније је да особа верује да је нека неповољна ситуација тренутне природе, без обзира на то чиме је проузрокована.

Прочитајте још: Није шминка, нису штикле! Ево који кућни УРЕЂАЈ је ЕМАНЦИПОВАО ЖЕНЕ

У којој мери смо спремни да се суочимо са реалношћу и да прихватимо истину колико год да је она сурова и болна?

- Брзина прихватања реалности не зависи само од личних особина, већ и од оног чему смо изложени. Постоје животни догађаји који су трауматични или такви да у потпуности ремете уобичајени начин функционисања (велики губици, смрт ближњих, болести, природне непогоде) и оправдано је очекивати да ће период прилагођавања на нову стварност трајати, али нема правила колико - каже Попов.

Прочитајте још: Нови СИНДРОМ: Ако паднете у МОНОТОНИЈУ на сигурном сте путу ка ДЕПРЕСИЈИ

Не заборавите, индивидуално се веома разликујемо. Такође, треба да узмемо у обзир да су емоције реакције на оно што нам се догађа. Што некој ситуацији и последицама које из ње произилазе придајемо већи значај, то ће и емоције бити интензивније.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.