Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
наука

Пронађен део диносауруса: Откриће би могло да баци потпуно ново светло

Научници су открили добро очувану ногу диносауруса чија прича датира још од дана удара астероида, који је збрисао популацију диносауруса са Земље.Било је то пре 66 милиона година

1649335143_dinosaur-958005_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

У америчкој држави Северна Дакота на налазишту Танис пронађена је фосилизована нога диносаура на којој је очувана чак и кожа. Научници тврде да је диносаурус коме је припадала пронађена нога настрадао на дан удара астероида који је уништио популацију диносауруса пре 66 милиона година.

Како наводи Би- Би- Си пронађено је веома мало остатака у стенама на основу којих је проучавана ова тема о нестанку диносауруса.Због тога су налази у Танису веома посебни.

Прочитајте још: Да ли сте чули за ТУНЕЛ ЉУБАВИ? Ово магично место парови обожавају, а налази се БЛИЗУ НАШЕ ЗЕМЉЕ! (ФОТО/ВИДЕО)

Током последе три године тим Би- Би -Си-ја провео је доста времена на локалитету Танис снимајући са документаристом Сир Дејвидом Атенбороом.

Многи откривени примерци ће бити приказани први пут, а међу примерима добро очуваних створења од тренутка када је астероид ударио у Земљу, ту је риба која је удисала крхотине удара, кожа од рогатог трицератопса и ембрион летећег птеросауруса који је још увек у његовом јајету.

Претпоставка је да се главно место удара астероида који је био широк 12 километара налази у Мексичком заливу, место Танис у Северној Дакоти које је удаљено око 3.000 километара од залива. Мистерија је због чега су остаци тако добро очувани.

Верује се да су остаци животиња и биљака у Танису били скупљени у депонију седимента насталу од таласа речне воде у којој су се налазили океански организми помешани са животињама које насељавају копнене средине.

Научници такође верују да су пронашли део самог астероида. То је зато што је јесетра пронађена на локацији Танис удахнула куглице растопљених стена које су емитоване при удару.

Када су научници испитали ове куглице у шкргама јесетри, открили су да су повезане са местом удара у Мексику, а два примера која су била умотана у смолу дрвећа имала су мале инклузије ванземаљског порекла.

„Успели смо да раздвојимо хемију и идентификујемо састав тог материјала. Сви докази, сви хемијски подаци из те студије снажно сугеришу да гледамо у комад астероида који је обрисао диносаурусе са наше планете", рекао је професор Универзитета у Манчестеру Фил Менинг.

Прочитајте још: БЕОГРАЂАНКА ПРЕСПАВАЛА НА ОСТРОГУ И ДОЖИВЕЛА ЧУДО: Оно што се тамо десило памтићу ДОК САМ ЖИВА

Вођа истраживања професор Роберт Деплама са Универзитета у Манчестеру, истакао је да постоји толико детаља који нам говоре шта се догађало из тренутка у тренутак, као када гледамо филм.

Професор Пол Барет са Природно-историјског музеја у Лондону је за Би- Би- Си рекао да се ради о Теселосаурусу.

То је врста диносауруса која је изгледала као велики гуштер. По свему судећи ова нога је од диносаура откинута јако брзо и не виде се докази неке болести ноге.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas