Oglas
· · Komentari: 0
nauka

Pronađen deo dinosaurusa: Otkriće bi moglo da baci potpuno novo svetlo

Naučnici su otkrili dobro očuvanu nogu dinosaurusa čija priča datira još od dana udara asteroida, koji je zbrisao populaciju dinosaurusa sa Zemlje.Bilo je to pre 66 miliona godina

1649335143_dinosaur-958005_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

U američkoj državi Severna Dakota na nalazištu Tanis pronađena je fosilizovana noga dinosaura na kojoj je očuvana čak i koža. Naučnici tvrde da je dinosaurus kome je pripadala pronađena noga nastradao na dan udara asteroida koji je uništio populaciju dinosaurusa pre 66 miliona godina.

Kako navodi Bi- Bi- Si pronađeno je veoma malo ostataka u stenama na osnovu kojih je proučavana ova tema o nestanku dinosaurusa.Zbog toga su nalazi u Tanisu veoma posebni.

Pročitajte još: Da li ste čuli za TUNEL LJUBAVI? Ovo magično mesto parovi obožavaju, a nalazi se BLIZU NAŠE ZEMLJE! (FOTO/VIDEO)

Tokom poslede tri godine tim Bi- Bi -Si-ja proveo je dosta vremena na lokalitetu Tanis snimajući sa dokumentaristom Sir Dejvidom Atenboroom.

Mnogi otkriveni primerci će biti prikazani prvi put, a među primerima dobro očuvanih stvorenja od trenutka kada je asteroid udario u Zemlju, tu je riba koja je udisala krhotine udara, koža od rogatog triceratopsa i embrion letećeg pterosaurusa koji je još uvek u njegovom jajetu.

Pretpostavka je da se glavno mesto udara asteroida koji je bio širok 12 kilometara nalazi u Meksičkom zalivu, mesto Tanis u Severnoj Dakoti koje je udaljeno oko 3.000 kilometara od zaliva. Misterija je zbog čega su ostaci tako dobro očuvani.

Veruje se da su ostaci životinja i biljaka u Tanisu bili skupljeni u deponiju sedimenta nastalu od talasa rečne vode u kojoj su se nalazili okeanski organizmi pomešani sa životinjama koje naseljavaju kopnene sredine.

Naučnici takođe veruju da su pronašli deo samog asteroida. To je zato što je jesetra pronađena na lokaciji Tanis udahnula kuglice rastopljenih stena koje su emitovane pri udaru.

Kada su naučnici ispitali ove kuglice u škrgama jesetri, otkrili su da su povezane sa mestom udara u Meksiku, a dva primera koja su bila umotana u smolu drveća imala su male inkluzije vanzemaljskog porekla.

„Uspeli smo da razdvojimo hemiju i identifikujemo sastav tog materijala. Svi dokazi, svi hemijski podaci iz te studije snažno sugerišu da gledamo u komad asteroida koji je obrisao dinosauruse sa naše planete", rekao je profesor Univerziteta u Mančesteru Fil Mening.

Pročitajte još: BEOGRAĐANKA PRESPAVALA NA OSTROGU I DOŽIVELA ČUDO: Ono što se tamo desilo pamtiću DOK SAM ŽIVA

Vođa istraživanja profesor Robert Deplama sa Univerziteta u Mančesteru, istakao je da postoji toliko detalja koji nam govore šta se događalo iz trenutka u trenutak, kao kada gledamo film.

Profesor Pol Baret sa Prirodno-istorijskog muzeja u Londonu je za Bi- Bi- Si rekao da se radi o Teselosaurusu.

To je vrsta dinosaurusa koja je izgledala kao veliki gušter. Po svemu sudeći ova noga je od dinosaura otkinuta jako brzo i ne vide se dokazi neke bolesti noge.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas