Oglas
· · Komentari: 0
nauka

Prvi put zabeleženo: Šta znači kiša na Grenlandu?

Prvi put je zabeležena kiša u oblasti ledene kape Grenlanda, gde su temperature obično znatno ispod nule na vrhu koji doseže visinu od 3.216 metara.

1629530343_is-463845_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Padavine su jasan znak klimatske krize, upozoravaju stručnjaci.

Naučnici Stanice američke Nacionalne naučne fondacije primetili su kišu tokom 14. avgusta, ali nisu imali instrumente za merenje, jer su padavine bile neočekivane. Širom Grenlanda je iz oblaka palo približno sedam milijardi tona vode.

Pročitajte još: UVRNUTE NAVIKE VELIKIH PISACA: Jedan je otišao toliko daleko da je držao trule jabuke u stolu! (FOTO)

Kiša je padala tokom izuzetno toplih tri dana na Grenlandu, kada su temperature mestimično bile 18 stepeni veće od proseka. Kao rezultat toga, topljenje je primećeno u većem delu Grenlanda, na površini oko četiri puta većoj od Velike Britanije.

Nedavni izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama zaključio je da je "nedvosmisleno" da emisije ugljen-dioksida usled ljudskih aktivnosti greju planetu i izazivaju topljenje leda i podizanja nivoa mora.

Grenland je takođe imao "epizodu" topljenja u julu, čime je 2021. postala jedna od samo četiri godine u prošlom veku u kojima je zabeleženo tako rasprostranjeno topljenje ledenih površina.

Ostale godine koje su bile krizne u tom smislu su 1995, 2012, i 2019.

Pročitajte još: PRONAĐENA PRINCEZA: Usvojena devojka je prešla put od američkog predgrađa do kraljevskog trona! (FOTO/VIDEO)

Globalni nivo mora porastao bi za oko šest metara kada bi se sav grenlandski led otopio, iako bi za to bili potrebni vekovi ili milenijumi. Ali svakako da topljenje sa Grenlanda još od 1994. godine podiže nivo mora i ugrožava svetske obalne gradove.

Led na Grenlandu se topi brže nego ikad u proteklih 12.000 godina, procenili su naučnici.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas