Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СЕДИТЕ ШТО ЧЕШЋЕ НА ПОДУ: Јачајте мишиће, повећавајте равнотежу и снагу доњег дела тела

Док одрастају деца често проводе време на поду - раде домаћи, играју се, разговарају са пријатељима и чак једу оброке на поду.

1701074333_shutterstock_2068228955.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Међутим, како старимо, већина нас поступно губи тај дечји осећај за тло, посебно јер зглобови постају све крући с годинама. Зато, стручњак за дуговечност и оснивач "Плавих зона", Ден Бјутнер, тврди да људи који живе у заједницама које негују културу заједничких оброка на поду често живе преко 100 година. Ово није случајност, напомиње.

Бјутнер указује на то да су падови чести узрок смрти у старијој популацији, а статистике показују да постоји значајан ризик од пада ако имате више од 65 година. Важно је напоменути да се шансе за поновни пад удвостручују након првог пада. Осим тога, повреде кука код старијих од 65 година повећавају ризик од смртности, не нужно због пада, већ због повезаних болести.

Како бисте спречили да ове статистике постану стварност, кључно је очување мишићне масе. Ниска мишићна маса била је повезана с већим ризиком од когнитивног пада, инсулинском резистенцијом и високим инфламаторним маркерима. Доктор Питер Атија истиче да су подаци недвосмислени у вези дуговечности и здравствених предности очувања мишићне масе.

Постоје различите вежбе, као што су тренинзи са отпором и прескакање конопца, које можете практиковати како бисте ојачали мишиће. Такође, постоје и суплементи за здравље зглобова који могу подржати мобилност. Међутим, свакодневне навике су кључне за постизање дуговечности, сматра Бјутнер. Седети на поду има бројне предности, јер се при свакодневним активностима подижемо и спуштамо са пода око 30 пута дневно, што тренира равнотежу и снагу доњег дела тела.

То не значи да требате потпуно избацити намештај из свог дома. Бјутнер истиче да људи у неким заједницама седе на намештају, али проводе много времена у баштама, где су често на коленима, савијају се и користе мишиће које обично не користимо док седимо у канцеларијама или гледамо телевизију.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas