· · Коментари: 0
РОЂЕНДАН

Шездесет година "ПОРОДИЦЕ КРЕМЕНКО" и њен ГЛОБАЛНИ утицај (ВИДЕО)

Сви смо их волели и радо их се сећамо.

1602759434_Capture-Porodica-Kremenko.JPG
Фото: Принтскрин / Yоу Тубе / Андре Александрук

Иако данас није толико популарна и не приказује се толико често на нашим телевизијама, цртана серија "Породица Кременко" (Тхе Флинтсонес) је својом појавом направила прави бум и једном засвагда променила многе постулате анимираног програма.

Људи који су одрастали 70-их и 80-их година прошлог века сигурно се сећају многих епизода и догодовштина Фреда и Барнија, а захваљујући неким каснијим репризама и синхронизацијама, верујемо да је то случај и са многим млађим читаоцима.

Недавно је обележено шездесет година од премијере серије и тим поводом вам доносимо причу о њеним почецима и утицајима који се виде у многим данашњим серијама.

Прочитајте још: Од узбуђења до беса: Погледајте реакцију пса након што га је власница ставила на "дијету" (ВИДЕО)

Инспирација
Кременкови су иначе инспирисани играном серијом Тхе Хонеyмоонерс, на чији концепт ситкома је додато још пуно тога и потом предочено разним мрежама као концепт.

Емитовање прве епизоде Кременкових десило се 30. септембра 1960. године у 20:30, што је тада био термин након што многа деца одлазе на спавање. Идеја коју су имали творци Вилијам Хана и Џозеф Барбара, тада познати само као творци Тома и Џерија, била је усмерена ка прављењу цртаног садржаја за одраслу публику.

Сматрали су да постоји довољно садржаја за децу и да треба да покушају да привуку и старије гледаоце неким мало озбиљнијим темама. 

По емитовању пилот епизоде многи представници телевизијских мрежа били су одушевљени и то се поновило и са гледаоцима разних година.

Прочитајте још: Пронађена НАЈСТАРИЈА ФЛАША ВИНА НА СВЕТУ на необичном овом месту, а прича иза ње је НЕВЕРОВАТНА

Послератна атмосфера кроз очи праисторије
Срж приче је послератна атмосфера америчке бејби бум генерације, али пренесена у праисторијско доба. Многи штосови уско су повезани са тим временом и разумљиви само неком ко га је доживео, али серија је понудила и више него довољно универзалних ситуација и авантура да постане омиљена не само на америчком тлу, већ и широм света. То је донело и многа спонзорства, међу којима су чувене фармацеутске компаније са својим брендираним витаминима, као и рекламе за Винстон цигарете, касније забрањене.

Кременкови су такви да доносе салве смеха, али иза свега тога стајале су разне озбиљне, па чак и мрачне теме.

То је прва серија која је приказала брачни пар како дели кревет, што у то време није било уобичајено. Касније Барни и Бети Каменко причају о томе како не могу да имају децу, касније усвајају сина, али уз многе стварне правне перипетије.

Фред Каменко је завистан од коцке и тежи ка манипулисању људима како би остварио своје циљеве, а постоји чак и тренутак када Барни жели да се убије и видимо га на месту, са каменом око врата.

Прочитајте још: Желите зараду ДИРЕКТОРА БАНКЕ? То није гаранција СРЕЋЕ, а ево ГДЕ РАДЕ најзадовољнији људи

Све то говори о томе да је све било усмерено ка одраслима, али је тек касније добило и димензију популарне серије за децу, јер је опет представљало забаву за целу породицу.

Непосредни утицаји видели су се на каснијим анимираним серијама попут Џетсонових (Тхе Јетсонс) и Топ Цат, али прави утицаји запажају се ипак мало касније.

Овде се пре свега мисли на Симпсонове који вероватно не би постојали без Кременкових, па самим тим ни још новије анимиране серије као што су Породични човек (Фамилy Гуy), Амерички тата (Америцан Дад) и Бобови хамбургери (Боб’с Бургерс). То је довело до покретања канала Адулт Сwим 2001. године, са све више жанровски разноликих анимираних садржаја за одрасле. Међу њима су Соутх Парк, касније Рицк & Мортy, Арцхер и Бојацк Хорсеман.

Прочитајте још: Најновији ТРЕНД долази из ХОЛАНДИЈЕ, а тиче се МАЖЕЊА КРАВА

Многи од тих концепата раније не би могли да прођу, док је данас линија између анимираног програма за децу и одрасле мало тања. То значи да програми за децу имају подтекст за одрасле, али и да постоји онај садржај који деца не могу да разумеју, па и није препоручљив за њих.

Прочитајте још: РОДА, КОЊ, ПАУК: Ево која народна веровања о ЖИВОТИЊАМА владају код СРБА

Теме су озбиљне, хумор је увек ту, али еволуира кроз свакодневна дешавања широм света и потреба модерног живота. А све то вероватно не би ни постојало да није било Кременкових, на чему смо им вечно захвални.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.