· · Коментари: 0
цртани

По којој жени је настала ЧУВЕНА БЕТИ БУП: Ово је њена животна прича (ВИДЕО)

Бети Буп је цртани лик, али је по популарности и препознатљивости далеко превазишла границе тог медија.

1602836124_Capture.JPG
Фото: Принтсцреен/Yоу Тубе/ Беттy Бооп

Данас, налази се у стриповима, на мајицама, део је реклама, а њено “буп-уп-а-дуп” познато је широм света. Ипак, прича о жени (или женама) које су послужиле као инспирација за стварање овог сензуалног (и помало скандалозног) цртаног лика углавном је непозната. Јер, слава Бети Буп далеко је надмашила њихову.

Бети Буп је настала у Флешер студију одакле је дебитовала 9. августа 1930. и веома брзо постала јако популарна.

Њен творац Макс Флешер није крио да су му као инспирација послужили имиџи више тадашњих познатих америчких забављачица од којих је најупечатљивији имиџ певачице Хелен Кејн. Аниматор лика Грим Нејтвик је на основу песме “Буп-Буп-А-Дуп” коју је изводила Хелен Кејн створио цртани лик коме ће ове речи да пристају и управо та фраза ускоро је постала заштитни знак читавог цртаног серијала.

Прочитајте још: Необична ПРАВИЛА БОНТОНА из прошлости: ЈЕДНО ће вас ПОСЕБНО ИЗНЕНАДИТИ

Суђење Бети Буп

Хелен Кејн је у моменту стварања лика радила за Парамоунт Пицтурес и, иако звезда у успону токо 20-их, већ је била при крају каријере. Још и више, била је само једна у низу глумица тог времена које су као фразу користиле “буп-уп-а-дуп”, па је то била слава коју је студио планирао да наследи пребацујући је на цртани лик Бети Буп.

Међутим, ствар се закомпликовала када је Хелен Кејн 1932. године подигла тужбу против Макса Флешера и Парамаут студија у којој је тражила одштету од 250 000 долара тврдећи да је фраза “буп-уп-а-дуп” искоришћена из њене песме “И wанна бе ловед бy yоу”.

Суђење је трајало две године. Хелен је тврдила да је и изглед Бети Буп намерна карикатура њеног изгледа чиме је прекршен закон о људским правима, као и да јој јунакиња из цртаног филма представљала “нелојалну конкуренцију”.

Девојке које су позајмљивале гласове Бети Буп - Бони По и Марџи Хајнс, сведочиле су у корист одбране.

Много сличности и понека разлика

Међутим, ни челници студија нису седели скрштених руку. Они су изнели (и те како основане) тврдње да њихова Бети по облачењу, шминкању и “боб” фризури личи на Хелен, али и на гомилу других певачица и глумица тог времена. На пример, на Клару Бов, познату глумицу из ере немих филмова.

Прочитајте још: Шездесет година "ПОРОДИЦЕ КРЕМЕНКО" и њен ГЛОБАЛНИ утицај (ВИДЕО)

Како је Хелен остала при томе да није толико ствар у (непристојном) изгледу колико о препознатљивом гласу и препознатљивој фрази коју је Бети изговарала, суђење се претворило у надметање чије “буп-а-дуп” више личи на оно које изговара провокативна цртана јунакиња, а највећи проблем имали су стенографи који су покушавали да то све прописно забележе.

Одбрана је у једном моменту позвала менаџера Луи Болтона који је сведочио да је Естер Џоунс, афроамеричка певачица из “Цоттон Цлуб-а” у Харлему била та која је “буп-ове” убацила у своје наступе и то много пре Кејн. 

Захваљујући снимку из овог клуба доказано је да “буп-буп” фразу ова тамнопута лепотица користила неколико година пре Хелен. Шта више, иако Кејн то никада није признала, постојала је могућност да је она то покупила управо од ње јер је и сама често посећивала ово место.

Нажалост, о певачици Естер Џонс данас се мало шта зна. Снимци њеног гласа који су пуштани на суђењу су изгубљени, а данас се сматра да је била покојна још и пре почетка суђења.

Прочитајте још: Најновији ТРЕНД долази из ХОЛАНДИЈЕ, а тиче се МАЖЕЊА КРАВА

Крај без правог победника

Након година парнице која се претворила у медијски циркус, све је завршено без правог победника - Хелен Кејн је наставила да тврди да је управо она била инспирација за Бети, Парамоунт Пицтурес јој никада није платио било какву надокнаду, а провокативна цртана јунакиња је наставила да изводи своје, све више легендарно ”буп-а-дуп” у сваком цртаћу у коме се појавила.

Данас, Естер Џонс је заборављена. И слава Хелен Кејн је избледела и углавном је се нико ни не сећа. Једино Бети Буп још увек живи на екранима. И, наравно, увек изговара оно познато ”буп-а-дуп” .

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.