Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Славимо родитеље СВЕТОГ ЈОВАНА: Данас су Свети пророк Захарије и праведна Јелисавета

Данас православна црква и њени верници обележавају празник родитеља Светог Јована Крститеља - Светог пророка Захарије и његове супруге, праведне Јелисавете.

1663410069_roditelji-svetog-jovana.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Отац Светог Јована Претече, син Варахијин, од рода Авије, пореклом је из племена Аронова. Био је началник свештеника из рода Авијева, које је држао осму чреду служења у храму у Јерусалиму. Жена му се звала Јелисавета и била је кћи Совије, сестре Свете Ане, мајке Свете Богородице.

Прочитајте још: Верници данас славе СВЕТОГ ВАВИЛУ: Светац који се ни након најстаршнијих мука није одрекао вере

У време цара Ирода, детоубице, Захарија је служио једнога дана, према својој чреди, у Јерусалимском храму. Јавио му се у олтару анђео Божји, од кога се Захарија уплашио. А анђео му рече: Не бој се, Захарија.

Затим је анђео објавио Захарији, да ће му жена Јелисавета родити сина, према молитвама њиховим. А они су били обоје стари, и Захарија и Јелисавета. Захарија није могао да верује речима небеског весника и посумњао је, а анђео му је рекао: Ја сам Гаврил што стојим пред Богом.

Потом је Захарија онемео од тог часа, и није проговорио све док му се син није родио, и докле он не написа на дашчици: Јован му је име.

Тада му се отворише уста и он величаше Бога

Доцније када се родио Господ Исус и када је Ирод почео да убија децу Витлејемску, Ирод је послао људе да нађу и сина Захаријина и убију. Јер је Ирод чуо све како се догодило са Захаријом и како се родио Јован.

Видећи војнике Јелисавета је узела Јована у руке, који је тада имао годину и по дана и побеже с њим од куће. Бежали су по каменитим и пустим местима, а када је видела војнике, где је гоне, она повика гори: „Горо Божја, прими матер с дететом!" И отвори се стена и сакри у себи мајку и дете.

Ирод је био разјарен што Јован није био посечен, па је наредио да посеку Захарију пред олтаром, што су они и учинили.

Крв Захаријина просула се по мермеру и стврднула се као камен, и остала тако као сведочанство злочина Иродова. А тамо где се сакрила Јелисавета са Јованом отворила се пећина, и вода је протекла и палма родна је израсла Божјом силом. 40 дана по смрти Захаријиној упокојила се и блажена Јелисавета. А млади Јован је остао у пустињи, храњен од стране анђела и чуван Божјим Промислом до оног дана када је требало да се јави на Јордану.

Прочитајте још: Верници данас славе Светог Маманта: Обавезно изговорите ову МОЛИТВУ ЗА ЗДРАВЉЕ

 

МОЛИТВА

Обучен у свештеничке одежде, премудри, по закону Божијем жртве паљенице си благоугодно приносио, пророче Захарије, и био си свећњак и сведок тајни. Знамења благодати у теби си носио, свемудри, и мачем си био убијен у храму Божијем, Христов пророче, са Претечом моли да се спасу душе наше.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas