· · Komentari: 0
svetac

Vernici danas slave SVETOG VAVILU: Svetac koji se ni nakon najstaršnijih muka nije odrekao vere

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog sveštenomučenik Vavilu

1663325220_4c908ac4b26b1de10a81bfc6da42da7335817e32.jpg
Foto: Profimedia

Vernici danas proslavljaju Svetog Vavilu. Sveti Vavila je bio antiohijski patrijarh i sveg Istoka u periodu od 237-253 godine. U pravoslavnoj crkvi se pominje kao sveti mučenik, koji je stradao od progona na cara Decija Trajana.

Prema predanju iz žitija Vavila je tokom jednog paganskog praznika sprečio Antiohijskog cara Numerijana da uđe u hrišćanski Hram tokom Liturgija koju je služio. Nakon toga car je naredio da se crkva u kojoj je služena liturgija spali, a Vavila je uhapšen.

Pročitajte još: Tri načina da se oslobodtie negativnih misli: Ovoj je prvi korak na koji mnogi zaborave

Kada je odveden na saslušanja priznao je da je hrišćanin, iako je to tada bilo strogo zabranjeno. Vavilu su nakon tog priznanja okovali i ako okovanog vozili po gradu primiravajući ga da se pokloni paganskim božanstvima i odrekne vere u Isusa Hrista.

Sveti Vavila je nakon svega obešen o drvo i bio mučen vatrom, na kraju je car naredio i da mu se odseče glava.

Sahranjen je zajedno sa svojim učenicima koji su takođe stradali zbog vere.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.