· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

СРБИ, славимо Ђурђиц! Данас почињу и МРАТИНЦИ, па ништа не смете дати из своје куће

На данашњи дан славимо пренос моштију светог Георгија, над којим су се десила бројна чуда

1605458732_djurdjic.jpg
Фото: Епархија

Верници Српске православне цркве данас обележавају крсну славу Ђурђиц, велики празник којим се обележава пренос моштију сцетог Георгија из Никомидије у град Лиду Палестинску, где је настадао у време цара Диоклецијана.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

У време цара Константина у Лиди је изграђен храм светог Георгија од стране побожних хришћана, па су приликом освећења тога храма пренете мошти светитеља и ту сахрањене. Према библијским предањима, безбројна чуда догодила су се од чудотворних моштију светог Георгија, великомученика Христова.

Народ овог светитеља убраја у заштитнике, које су људи у невољи призивали

Култ светог Ђорђа прихватили су најпре виши слојеви средњевековног друштва. За свог заштитника узимали су га витешки редови и неки градови, да би се брзо проширио и у народу и постао распрострањен у целој Европи.

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Light, Death, Memorial, Isolated, Wax, Praying, White
Фото: Pixabay

Народ овог светитеља убраја у заштитнике, које су људи у невољи призивали. Верује се да свети Ђорђе воли да се одазове невољницима и да им помогне. Појављује се у облику младог витеза на коњу, а нарочито радо помаже онима који славе његов дан.

Сам Ђурђиц неме посебне обичаје и у Србији се прославља исто као и све друге крсне славе.

Обичаји између Ђурђица и свете Мрате

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Српска веровања и обичаји на Ђурђиц везују се пре свега за период између Ђурђица и Светог Мрате, који се слави 24. новембра.

У народу се овај период назива Мратинци или Вучји дани, јер је Свети Мрата заштитник вукова. У том периоду ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Жене не раде ручне радове, обућари и кројачи су на одмору. Вукови се у тим данима не лове јер то доноси несрећу.

Прочитајте још: "Какво је ово чудовиште?" Ова фотографија изазвала је бес љубитеља ПИЦЕ (ФОТО)

У Западној Србији био обичај да се овим данима у рану зору закоље црно пиле или млади црни петао, на кућном прагу са везаним кљуном. Са друге стране, у Херцеговини се као жртва приносило црно јагње.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.