Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ШТА ДА УРАДИТЕ КАДА СТЕ ТУЖНИ - НИКАКО НЕ ПОТИСКУЈТЕ И НЕ СКРИВАЈТЕ ОСЕЋАЊА: Пустите срце да куца у складу са емоцијама

Не стидите се својих осећања!

1683201946_shutterstock_1833171139-tuga.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Туга је осећање од којег људи често покушавају да побегну, да је игноришу, да је избегну, па углавном у многим срцима остаје потиснута. Ипак, постоје дани и ситуације када туга обузима, а покушавање да игноришемо ову емоцију или да не покажемо како се осећамо, може да буде лоше по наше ментално здравље.

Изгледа да смо заборавили да је туга нормална људска емоција, као и срећа. То је нормалан одговор нашег мозга на различите аспекте у нашем животу, окружењу, на одређене догађаје. Дакле, нормално је да будемо тужни, не би требало да се плашимо како ће нас други посматрати ако покажемо своје емоције, нити да се трудимо да будемо насмејани и добро ако се тако не осећамо.

Психолози такође истичу да је туга важна емоција. Ипак, наводе да је важно да не погрешите да мислите да сте, када сте тужни, депресивни. Немојте правити такву забуну! Туга је, као и све наше емоције, здрава и треба да нам помогне да боље реагујемо на себе, на друге и на свет око нас.

Као што је рекао Карл Јунг, људи морају да цене и поштују тугу да би могли да уживају у срећи. Прихватање туге је заиста важан део њеног превазилажења и враћања у нормалан оквир ума.

Важно је да никада не мислимо како је туга знак слабости. Особе које имају развијену емпатију и показују тугу, ослобађају се овог осећања на природан начин, али могу помоћи и другима који се плаше да покажу емоције и поручити им - "у реду је што си тужан".

Још један од митова јесте да уколико се особа препусти туги она ће заувек остати тужна. Емоције су пролазна стања, јер су одговор на тренутно стање. То што тренутно осећате тугу не значчи да сте слаби, нити да ћете стално бити тужни, већ да реагујете у скалду са својим емотивним стањем, у складу са догађајима који вас окружују.

Дозволите себи да будете тужни, повежите се са овим осећањем, покажите га отворено, а туга ће пронаћи свој пут.

Напомена: Ако се често осећате тужно и несрећно, и то утиче на квалитет вашег живота, важно је да потражите помоћ и од стручног лица - психолога, психотерапута.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas