На Велики петак, најтужнији дан у хришћанству, не пева се и не весели, нема јутрења и богослужења, не оглашавају се звона, а црква налаже строг пост без уља и рибе.

На Велики петак пожељно је уздржати се од јела, чак и ако се не придржавате Ускршњег поста.
По канону, на трпези се може наћи само храна спремљена на води, и то: барено поврће, свеже или суво воће и поврће, као и хлеб, мед и кувани пиринач.
Многи греше мислећи да су на Велики петак дозвољене посне грицкалице – крекери, штапићи, чипс, наполитанке и остали кондиторски производи без млека, јер садрже или уље или маргарин. Нису пожељни ни ратлук ни желе бомбоне, јер садрже желатин.
У многим домова у Србији сматра се да би на Велики петак требало јести рибу и рибљу чорбу, као и кромпир салату преливену уљем, што по православном канону није прикладно.
Посебно не ваља солити храну, јер се сматра да се тако додатно "сипа со на Исусове ране". Приликом јела, такође, не би требало користити виљушку и нож.
Забрањено је пити вино, јер је оно симбол невино проливене крви Исуса Христа. Хлеб се никако не меси.
Будући да је Ускршњи пост изузетно строг, верници који се стриктно придржавају правила, требало би на Велики петак да се уздржавају од хране и пића све до заласка сунца. Обичаја су разрешени само деца, труднице и болесни.
Свештена лица напомињу да пост у православном хришћанству не представља само уздржавање од одређене врсте хране, већ и од сваког облика грешних дела, мисли и жеља.
(Блиц Жена)
БОНУС ВИДЕО