Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

Шта не сме изостати са вашег стола током БАДЊЕ ВЕЧЕРЕ?

Бадње вече је један извесни помен прецима, којима много дугујемо, али и подсећање на то колико је важна породица и слога у њој

1641389395_vecera.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Многи етнолози истичу значај традиционалног јеловника током Бадње вечере. Тако, на пример, Веселин Чајкановић увиђа неколико основних карактеристика Бадње вечери.

Прочитајте још: Данас је Туциндан: Верује се да празник потиче из давних времена, а ДВЕ СТВАРИ би посебно требало да испоштујемо

Наиме, овај догађај окупља све чланове породице, а многобројни обичаји се тичу и извесних јела која се морају или не смеју јести, те се стиче утисак да носе извесно симболичко значење. Од јела се спрема туцани пасуљ, кисео купус, пита од ораха (или од вишања у неким домаћинствима) и риба, пише Лепа&Срећна.

У бољевачком округу, са ове вечере не сме да изостане ни печена бундева, која се једе како деца преко године не би имала красте на глави. Овај обичај постоји и у другим крајевима нашег народа. Са трпезе за Бадње вече не сме да изостане ни мед, који се једе са орасима, а после Бадње вечери се у кући чува као лек.

Ораси се бацају по ћошковима

Традиционално, пре него што отпочне вечера, домаћин узима сито са орасима, одабере четири ораха и сваки баци у по један ћошак. Овакав обичај потиче од древних народних веровања. Наиме, орах је храна злим силама и лошој енергији, те се бацање ораха може тумачити као бацање мамца, који ће све лоше отерати од домаћина и укућана, након чега би вечера требало да протекне у миру.

Међутим, поједина тумачења истичу да бачени ораси односе и на наше претке, те да би их овај чин требало умирити. Занимљиво је да се по народном веровању, орах једе само за Бадње вече, док се осталих дана Божића не дирају, како се не би патило од чирева.

Етнолозима је још јаснија симболика пасуља на празничној трпези. Наиме, веровање које нам долази још од индогерманских народа сведочи о томе да је пасуљ омиљено јело за душе покојника.

На тај начин се, током Бадње вечери, успоставља симболичка веза са нашим прецима, који управо преко јела доспевају у везу са својим нараштајима, дајући им снагу и подстичући просперитет. Сличну улогу на вечери игра и мед, док риба има ритуално значење, чије порекло није толико познато, али које се у средњем веку везивало за симбол Исуса Христа.

Ипак, на Бадњој вечери симболичну улогу нема само храна, већ и пиће. Један од обичаја је да се ракија или вино не сме попити, односно суд не сме остати празан, а последња чаша се враћа натраг.

Знамо да вино симболише крв, те је овај обичај веома јасан, посебно уколико се дода чињеница да се вино са стола не сме просипати или бацати.

За време јела не устаје нико, укућани чекају једни друге, и тек када сви заврше са обедом, устаје се у исти мах, те је веома важно да током овог периода породица буде на окупу и сложна.

Прочитајте још: На БАДЊИ ДАН пресеците црни лук на 12 делова, а ујутру стиже БИТНА ВЕСТ

На тај начин Бадње вече је један извесни помен прецима, којима много дугујемо, али и подсећање на то колико је важна породица и слога у њој.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas