Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се дешава са нашим САМОПОУЗДАЊЕМ кад лажете? Научници дошли до занимљивих закључака

Нова студија утврдила је да лагање доводи до негативних емоција и носи високу цену

1704806830_shutterstock_1582232371.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свакоме се деси да повремено слаже, у покушају да заштити себе или друге од неке непријатне чињенице. Али, да ли знате како лагање утиче на самопоуздање? Нова студија утврдила је да лагање доводи до негативних емоција и носи високу цену.

Знамо како се осећамо када схватимо да нас је неко слагао - љутито, разочарано, бесно, обузима нас неверица, осећај издаје... Али, мало је истраживања рађено на тему тога како се осећа особа која је слагала. Нова студија објављена у "Британском журналу социјалне психологије" бавила се психолошким последицама лагања за особу која изговара лаж.

Студија је спроведена на Универзитету Твенте у Холандији и обухватила је четири различита експеримента, која су дала пет занимљивих увида у лагање.

1. Лагање смањује самопоуздање

Основна хипотеза студије је да је лагање оцењено као неморално помашање, због чега изазива негативне емоције - нервозу, жаљење, непријатност и незадовољство.

Учесници студије су читали о себичним дилемама као што је лагање на разговору за посао, и дилемама које се односе на друге људе, као што је - "да ли вам се допада нова хаљина ваше пријатељице". Потом је требало да кажу да ли су лагали или говорили истину прошли пут када су се нашли у таквој ситуацији.

Учесници који су имали више самопоуздања имали су мање негативних емоција од оних који су слагали. За сценарио који се односи на друге људе, слагало је њих 45,5 одсто а за "себичне" дилеме, 41,6 одсто.

2. Сећање на лаж буди негативне емоције

Учесници студије требало је да наведу ситуације у којима су лагали или говорили истину, а онда су оцењиване њихове позитивне и негативне емоције. Поново је утврђено да они који су слагали имају "пад" самопоуздања, а "скок" негативних емоција.

3. Најрадије лажемо о себи

У трећем експерименту, учесници су замољени да цео дан воде дневник својих лажи, да запишу шта су слагали и који је био њихов мотив. Чак 69,7 одсто није слагало током читавог дана, 22,1% слагало је везано за себе, а 8,2 одсто испричало је лаж везану за друге људе. Опет су резултати показали да су људи који су слагали имали нижи ниво лепих осећања о самим себи.

4. Колико лажемо дневно?

У последњем експерименту, учесници су морали пет дана да прате своје "лажовске" навике. Резултати су показали да је 22% њих слагало баш сваког дана, док 19% за пет дана није изговорило ниједну једину лаж, преноси "Псyцхологy тодаy".

5. Лагање смањује самопоуздање у одређеним данима

Наравно, погађате и којим - оним када смо изговорили лаж. Аутори студије пратили су осећања учесника током пет дана. Када би неко слагао, самопоуздање би му било ниже него дан раније. Ово је важан податак јер показује да људи који лажу немају увек нижи ниво самопоуздања - тај ниво опада када слажемо.

Закључак студије је да лагање изазива лоше емоције и обара самопоуздање. Чак и ако лаж није откривена, и не морамо да се бранимо или кријемо! Али истина је увек најбоља опција, а као што је утврдила ова студија, то важи и за дугорочна осећања према себи.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas