Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта се крије иза чувене риме "нешто старо, нешто ново, нешто позајмљено и нешто плаво": Сујеверје на венчањима старо више од два века

Чувену риму су сујеверни младенци пратили како би имали среће у браку

1689759016_shutterstock_1570647748.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сигурно сте чули за вековима стару фразу „нешто старо, нешто ново, нешто позајмљено и нешто плаво".

Историја иза риме

Ова рима датира из викторијанске Енглеске и чини се да означава истовремену наду у континуитет и нови почетак, пише Бридес. 

- Односи се на ствари које би млада требало да носи на дан венчања у нади да ц́е имати успешан брак. Ово датира из Ланкашира у Енглеској, касних 1800-их - објашњава организатор венчања Џенет Таварес.

Нешто старо

„Нешто старо“ треба да представља најбоље у животу пара који није у браку и намеру да се то унесе у брак. Ово често укључује комад накита који носе невестина мајка, бака или тетка.

Нешто ново

„Нешто ново“ је све о новом животу који ц́е пар започети заједно. Обично може укључивати поклон младожење или младожењине породице, али може укључивати и све дурог, од новог комада одец́е до новог свадбеног додатка.

Нешто позајмљено

„Нешто позајмљено“ је мало сујеверније, што указује на идеју да ц́е позајмљивање ствари од срец́но удате жене пренети срец́у те жене на нову младу. То може бити укосница или накит.

Нешто плаво

Плава боја представља „верност и чистоту љубави“. Такође је била популарна боја за ношење пре тренда беле венчанице.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 


 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas