Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта значи када БУБАМАРА слети на вас? Најављује ОВЕ срећне вести, а у једном случају НИЈЕ ДОБАР ЗНАК

У нашем народу, али и широм света, људи генерацијама негују и преносе различита веровања везана за бубамаре, као један од главних симбола пролећа

1648219259_insects-gcda80bb8b_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ова мирна бубица која долази у неколико боја, веома је корисна људима који негују цвеће или саде поврће, јер бубамара тера штетне инсекте. Вероватно због тога, у многим културама се сматра симболом среће.

На далеком истоку, верује се да бубамаре буде одређену енергију и утичу на капије чакре. На коју ће тачно утицати, зависи од њихове боје.

Када слети на руку младића, верује се да му предвиђа скору женидбу

Нама нешто ближа веровања која долазе из европских земаља, углавном се односе на лепе ствари. Када приметите бубамару на својој кожи или одећи, то може да значи неколико ствари.

Прочитајте још: "НОСИ ДУБОКУ СИМБОЛИКУ": Изабрана НАЈЛЕПША реч у српском језику и заиста оставља утисак

Бубамаре се, како вам је познато, појављују у пролеће, па се стога сматрају симболом поновног рођења и плодности.

Фото: Пиксабеј

Од давнина се широм света бубамара сматра симболом среће и благостања. У неким крајевима се назива и божјом овчицом, а енглески израз “ladybug” је скраћеница за “ur Lady’s bug”, што би се могло превести као госпина буба. Под “госпом” се мсли на Богородицу.

Поред Велике Британије, бубамара се јаким хришћанским симболом и знаком послатим од Богородице Марије, сматра и у Италији и Немачкој. У православним културама, бубамара се везује за култ Архангела Михаила. У Француској постоји веровање да бубамара помаже људима који се лоше осећају. Она им пружа утеху и негативне мисли претвара у позитивне. Када слети на руку младића, верује се да му предвиђа скору женидбу.

Девојке које нестрпљиво чекају удају, бубамару постављају на врх кажипрста. Девојка тада, према веровању, треба да одбројава секунде до бубамариног полетања и колико секунди прође, толико ће година још проћи до њене удаје.

Холанђани верују да слетање бубамаре на венчаницу младе, предвиђа да ће она имати много деце. Црвена боја бубамаре подсећа на ватру и крв и симболише живот и љубав, па се верује да преноси срећну поруку ономе на кога слети, или да симболише нечију жудњу за вама.

Уколико неко на својој одећи примети угинулу бубамару, то са собом може да носи лош знак. Према неким веровањима, мртва бубамара треба да вам поручи да се у вашем окружењу налази нека опасност, или да симболише завршетак неког доброг, лепог или успешног периода.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas