Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАЛНО ИЗБЕГАВАТЕ КОНФЛИКТЕ? Ево због чега то није добро за дугорочне односе са ближњима

Да ли спадате у ову групу људи?

1682858815_konflikt.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Многима од нас конфликти тешко падају. Тензија, повишени гласови и повређеност који прате конфликте су изузетно стресни чак и ако спадате у групу оних који не беже од свађе. Неки људи избегавају конфликте по сваку цену због страха од последица које долазе за неслагањем. Ипак, многи не схватају да управо избегавање конфликта може да буде семе раздора у многим односима.

Људи који по сваку цену избегавају конфликте и труде се максимално да не узнемире друге људе често имају комлексну позадину иза ове тенденције. Често имају лошу саморегулацију – тешко им је да контролишу свој нервни система када су под стресом, па су за њих конфликти, ма колико мали и неважни били, окидач за “бори се, бежи, замрзни се или покори се” инстинкт. Ова немогућност да се контролишу инстинкти за преживљавање доприносе и развоју навике да се удовољава другим људима и да је једино важно да сви други буду задовољни и срећни и да се очува мир по сваку цену.

Неразвијене вештине комуникације играју такође значајну улогу. Људи који избегавају конфликте имају проблема да јасно и прецизно изразе своје потребе што изазива конфузију и неразумевање. Када дође до неке расправе имају тенденцију да се затворе и заћуте што на даље компликује комуникацију. Због лоше регулације нервног система и неразвијене вештине комуникације њима је изазовно да буду асертивни као и да знају како да се побрину за себе и своје потребе.

Велнес коуч и терапеуткиња Мина Б. (минааб.цом) објашњава да конфликти који су изазвани избегавањем конфликта се манифестују на неколико начина.

Кажете ДА стварима које не желите, па отказујете у последњи минут. Када не поставимо јасне и здраве границе не можемо ни да будемо подршка себи и другима када је то потребно што је обично подлога за клијање тензија и повређених осећања.

Одуговлачење и ћутање.Манипулација тишиномили (мал)третман ћутањем се дешава обично како бисмо регулисали навалу емоција тј. када осетимо да смо преплављени различитим осећањима одједном. Али одбијањем да изразимо своја осећања ускраћујемо особи преко пута размевање наше позиција. Друга особа просто није свесна шта се у нама догађа. Ова навика је јако штетна за односе на дуже стазе.

Претпоставке. Када претпостављамо шта је другим људима потребно или шта желе и на основу тога доносимо одлуке уместо да питамо.

Пасивност у комуникацији. Неизношење сопствених емоција, ставова и сопствених потреба даље доприноси конфузији и неразумевању.

3 начина да не будете потајни узрок конфликата

1. Обратите пажњу на своју комуникацију

Морате да користите своје речи. Не можете очекивати да људи разумеју и знају шта вама смета тако што их испитујете и тестирате (ово посебно важи за љубавне односе). Као што је и чувена Брене Браун једном приметила: “Јасно је љубазно.” Ако не изразиите своје ставове, потребе и осећања подгревате конфузију која даље рађа конфликте. Изразите се речима али будите љубазни.

2. Регулишите своју особину удовољавања другима

Ово је одбрамбени механизам који људи примењују када су преплављени стресом и страхом од конфликта. Удовољавање другима само значи да занемарујете себе и своје потребе и није корисно. Како да почнете? Обавезно затражите од партнера, колеге, пријатеља или особе са којом разговарате да вам да мало времена да размислите – одуприте се потреби да одмах прихватите предлог. Дајте сбеи времена да утврдите да ли је ваш пристанак на нешто заиста ентузијастично ДА.

3. Запишите своје мисли и осећања пре него што их изговорите

Комуникација је вештина која се развија – и није увек лако обликовати је на прави начин. Пре него што вербално изнесете неки садржај, запишите своје мисли и осећања, све оно што желите да кажете. Одлична вежба је и да снимате себе како изговарате шта вам лежи на уму и срцу. Слушање ће вам омогућити да уочите било каква неслагања или нејасноће у садржају онога што покушавате да комуницирате.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas