Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сумњате да неко у вашем окружењу глуми ЖРТВУ? 15 знакова који ће то потврдити

Улога жртве је јако честа маска коју људи стављају

1680275452_manipulacija.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Улога жртве је маска коју многи бар једном у животу ставе или заузму такав положај у односу на дешавања, околности односе. Међутим, проблем настане када ова улога постане водећа од свих. Склоност понашању жртве имају особе са траумама из прошлости, потиснутим страховима, ниским нивооом самопоуздања, док манипулатори вешто и са намером користе ово како би псотигли оно што хоће.

Овај модел понашања код неких људи преузме цео живот и особа почиње са тим да се мири, односно ставља себе у улогу жртве и мири се са одређеном ситуацијом, без покушаја да је промени.

15 знакова улоге жртве:

1. Повећана сугестибилност - Спремност да се некритички прихвати туђе мишљење и да се властито понашање промени у складу са наметнутим мишљењем.
2. Пребацивање одговорности на друге људе. Патолошка жеља да се у потпуности преда свој живот у руке друге особе. У извесном смислу, ово је потрага за старатељем. Такође се јавља склоност зависности од других људи.
3. Сталне притужбе на живот, неправду, друге апстрактне ствари и конкретне људе.
4. Нездрава реакција на страх од самоће. Истина је да је човек друштвено биће и да му је потребно да буде окружен људима које воли и који га воле. Човек здравог духа може бити задовољан сам са собом и, у целини, лако подноси усамљеност. Са друге стране, особа која је у улози жртве стално жели да буде окружена другима, да има ослонац, подршку, да може некоме да се изјада...
5. Повећана емоционалност.
6. Екстреми поверења. Жртва је најчешће веома поверљива и верује свакој речи. Али, када се једном опече, онда прелази у другу крајност - не верује никоме.
7. Ниско самопоштовање.
8. Синдром преваранта.
9. Страх од јавног мњења, зависност од процене других. То је страх од одбијања (и примања и давања), патолошка жеља да се свима угоди и тражи одобрење, страх од осуде за неке поступке, страх од изјашњавања о својим жељама и намерама.
10. Компензација за слабост. Уколико особа у улози жртве од друге особе добије негативан третман, постоји ризик да ће особа у улози жртве пренети такво понашање на особу која је још слабија од ње како би се ослободила фрустрације.
11. Самосажаљење.
12. Хронична анксиозност.
13. Страха од директног сукоба, нагомилан бес који се излива кроз пасивну агресију.
14. Синдром беспомоћности и стално трагање за помоћи и подршком других.
15. Завист према онима који су у нечему бољи од њих. Често људи у улози жртве посматрају друге особе за које сматрају да су супериорније, да им је све боље наклоњено него њима и упоређују се.

Преузимање улоге жртве може неповољно да утиче на ментално здравље, односе, посао, сам квалитете живота. Зато је важно да особа која се суочава са наведеним знаковима потражи помоћ стручњака и уз одеђене савете превазиђе ово психолошко стање.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas