Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Сутра славимо СВЕЦА ДОБРОТЕ! Ево ко је био Јован Милостиви и што га СРБИ ПОШТУЈУ

Православни Хришћани сутра ће обележити велики празник посвећен светитељу који је живот посветио доброчинству

1606170836_jovan-milostivi.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Верници Српске православне цркве сутра славе дан посвећен великом доброчинитељу, светом Јовану Милостивом, чувеног по доброчинству према свим народима. Због тога се верује да на сутрашњи дан треба да будете милостиви према сваком ко од вас затражи помоћ.

Прочитајте још: Знате ли зашто је манастир ЖИЧА ЦРВЕНЕ боје? Ми имамо одговор!

Јован Милостиви рођен је на острву Кипру у кнежевској фамилији. Отац му је био кнез Епифаније, а сам Јован васпитан је од детињства у духу правог хришћанина. На наговор родитеља, оженио се и добио децу, који су брзо преминули. 

Десет година је управљао црквом Александријском чувајући је од незнабожаца и јеретика. Био је узор кротости, милосрђа и човекољубља. 

Чувен је због милосрђа и благочешћа, па је био изабран и за патријарха Александријског у време цара Ираклија. Десет година је управљао црквом Александријском чувајући је од незнабожаца и јеретика. Био је узор кротости, милосрђа и човекољубља.

Прочитајте још: Писмо МАСОНА које се ПРЕПРИЧАВА: Испровоцираћемо социјалну КАТАКЛИЗМУ и отворити врата ЛУЦИФЕРУ

Сви свети Јована Милостивог одликовали су се милосрђем.

Према предању, док је ишао ка цркви светог Кира и Јована срела га је нека бедна удовица и почела му говорити о беди својој. Пратиоци патријархови осетише досаду од дуга жалбовања женина, па су рекли владици да пожури у цркву на службу, и после службе може чути ту жену. Свети Јован им је одговорио: „А како ће сад Бог мене послушати, ако ја њу не послушам?” И није хтео кренути даље док није саслушао све њене речи.  

Прочитајте још: Манастир Куманица крије НАЈВЕЋУ СРПСКУ ТАЈНУ: Мошти Светог Саве НИСУ СПАЉЕНЕ?!

Када су Персијанци напали Мисир, патријарх Јован сео је у лађу како би се удаљио од напада непријатеља. Уз пут се разболео и стигавши на Кипар преминуо у своме месту рођења, 620. године.

Његове чудотворне пренете су најпре у Цариград, по том у Буда Пешту и најзад у Пресбург.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas