· · Коментари: 0
МУШКЕ ТАЈНЕ

Тајне високих потпетица: Да ли сте знали да су првобитно биле намењене САМО МУШКАРЦИМА?

Жене су присвојиле њихов имиџ

1649067699_parquet-2152249_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy

Штикле се данас везују за одраз женственост,  међутим, мушкарци оно што мали број људи зна је да су мушкарци, ципеле са потпетицама носили много пре жена .

Прочитајте још: Три маске за бржи РАСТ косе које су користиле наше БАКЕ: Од потпуно природних састојака које већ имате код куће

Ципеле са високом потпетицом први су носили персијски војници у 10. веку, јер су им оне давале стабилност и одижући их, док су гађали луком и стрелом. 

Персијски војници донели су тренд ципела у Европу, који се сматрао модерним. Касније су европске аристократе усвојиле нови тренд као моћну војну тактику да изгледају више.

Жене су жуделе да усвоје мушке елементе у свом модном смислу као што је и ношење шешира. Дакле, жене почињу да носе штикле као део усвајања мушког стила у својој одећи. Женске потпетице су биле уже, украсне и више од мушких ципела.

Прочитајте још:  5 ТРИКОВА који помажу ИНДИЈИКАМА да имају савршен тен: Њихово лице је чисто и затегнуто, а ТАЈНА је у једноставним методама

У 17. веку мушкарци су постепено из одевања избацили одећу светлих боја, накит, а почели су да наглашавају практичност и рационалност у односу на луксуз и моду која је била позната као "Велико" мушко одрицање. Од тада је доминантан тренд разликовање мушкараца и жена кроз њихов изглед.

Пхото:Пиxабаy

 До 1740. мушкарци су престали да носе ципеле са потпетицом. Потражња за софистицираношћу, практичним и једноставним хаљинама зауставила је моду ципела са високим потпетицама међу мушкарцима.

Штикле су се вратиле средином 19. века, где мушкарци носе каубојске чизме са ниском потпетицом и ципеле са платформом. Ера мушкараца који носе високе потпетице је давно прошла. Мушкарци на штиклама су некада симболизовали моћ, богатство и мушкост, али данас то представља предрасуде.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.