Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Тетоважа на лицу у "УДАРНОМ ТЕРМИНУ": Овако је водитељка дневника УШЛА У ИСТОРИЈУ (ФОТО)

Новинарка је поносно носила свој 'моко кауае' и рушила баријере за заједницу која захтева већу видљивост

1645452211_2558.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

Физички изглед уопште не би требало да буде препрека, али на телевизији, а још више на вестима, ово правило се једва поштује. Појављивање у некој емисији у ударном термину као један од водитеља била је позиција намењена неколицини појединаца хомогеног изгледа...до сада.

Новозеландскa водитељкa Орини Каипара ушлa је у историју након што је постала прва особа која је у ударном термину на вестима имала тетоважу на лицу Маора. Несвакидашњи догађај који је надалеко слављен због повећања видљивости ове заједнице, којим је Каипара својим примером успеla да разбије баријере.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

Тетоваже на лицу део су традиције аутохтоног народа Новог Зеланда и означавају прелазак из детињства у одрасло доба, као симбол зрелости од великог значаја за етничку групу. Моко кауае, како их зову у заједници, веома су лични брендови, јер ниједан није исти као други. Свака тетоважа прича причу и породичну традицију носиоца. Али не носе сви Маори ову тетоважу на исти начин: жене је носе на бради, док мушкарци носе своју матаору на већем делу лица.

Прочитајте још: "БАКА ЈЕ ИЗБРИСАЛА СВОЈУ ПРОШЛОСТ": Девојка урадила ДНК тест и открила да је породична историја ЛАЖ (ВИДЕО)

Орини Каипара је својим гестом успеla да учини свој народ видљивим и покаже да физички изглед, тетоваже или било који други атрибут који се појављује на лицу није битан, поготово ако је, као овом приликом, део традиције и културе.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

Тридесетдеветогодишња новинарка је поделила да својим појављивањем у програму вести доживљава свој „тренутак врхунца“.

„Била сам заиста усхићена. Била сам луда од радости“, подели је са ЦНН-ом о свом подвигу. „Велика је част. Не знам како да управљам овим емоцијама." Пре три године, Каипара је потврдила своје корене након што је прошла ДНК тест и потврдила да је 100% Маори. Тада је одлучила да свој моко кауае стави на браду и поносно га покаже.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

У култури Маора, тетоважа одражава претке и личну историју сваке особе. Пре много година, то је био главни маркер друштвеног ранга, знања, вештина и захтева за браком. „Као млада жена, као млади Маори, оно што радите данас утиче и утиче на оно што ће се догодити сутра. Дакле, све што тражим је да видите лепоту у томе што сте Маори и да је прихватите, разумете и учините шта можете са тим да створите позитивну промену.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

Каипара је пример видљивости и како су наши корени, традиција, историја и све оно што нас чини део заједнице нешто најлепше што можемо да поделимо са остатком света.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas