Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЛЕМЕ КОЈЕ ЖИВИ СА ЛЕШЕВИМА ПРЕМИНУЛЕ РОДБИНЕ: Они своје мртве пресвлаче и купају, а оно што им жене раде је ЈЕЗИВО

У Тораја региону, смештеном на острву Сулавеси у Индонезији, постоји необична пракса која се назива "живот с мртвима". Ова традиција подразумева да чланови породице настављају да живе с телима своје преминуле родбине годинама након њихове смрти.

1698401962_123.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Оно што ову праксу чини посебном јесте дубоко укорењено веровање да мртви нису потпуно напустили свет живих све док се не изврши посебан обред у којем се жртвује водени биво.

Овај водени биво служи као својеврсно превозно средство за душе преминулих, води их у свет мртвих. Наиме, породица траба да има много новца да би купила билова којег ће да жртвује са својим мртвацем, тако да поједини мртви бораве незакопани чак деценијама, док се не скупе паре за бивола.

Да би се очувала тела преминулих чланова породице, користи се специфичан конзерванс по имену Формалин. Овај хемијски препарат спречава процес распадања тела, чиме се омогућава дуготрајно очување тела преминулих.

Тела преминулих чланова породице редовно се одржавају. Она се перу и облаче, што се одражава на велико поштовање према мртвима. Такође, чланови породице обезбеђују храну и цигарете за преминуле. Ови ритуали се обављају два пута дневно, као знак оданости и поштовања према мртвима.

За потребе хигијене, у соби у којој се чува тело преминулог поставља се чинија која служи као тоалет. Ово све заједно ствара посебан амбијент у кућама племена Тораја, где мртви чланови породице заузимају значајно место у свакодневном животу, остављајући емотивни и културни утицај на заједницу.

Жене опште са својим мртвим мужевима ако то желе. Тако се сматрају верним и оданим и на тај начин изражавају поштовање.

Ова традиција, иако можда делује необично на први поглед, је укорењена у култури Тораја и представља израз поштовања према преминулима и веровање у континуитет живота након смрти.

Ископавање посмртних остатака

Чин ископавања остатака назива се ритуал тивах, а спроводе га припадници племена Дајак. И све је само не нормалан, барем за нас. За припаднике племена на подручју Калиматана овај ритуал је обавезан јер смрт сматрају тек транзицијом из једног света у други.

Ритуал тивах састоји се од ископавања посмртних остатака преминулог члана породице. Када се кости ископају, преносе се заједнички према светом месту које се назива Сандунг. Не постоји тачно време кад ће се ритуал одржати, а о томе одлуку доноси породица.

Ритуал подразумева и припрему и одређена финансијска средства након чега се покојнику обезбеђује транзиција у други свет. Самим тим, исказују се приврженост и поштовање према преминулој особи, а ако се породица не одлучи на ритуал, верује се да ће дух проклети породицу и донети несрећу.

Племе Тивах приступа још једном бизарном чину који се састоји од чишћења лобања своје мртве родбине.

Ритуал носи назив "њобенг" и сматра се светим, али помало је чудан и прича тек сад постаје занимљива. Чисте се лобање који се жртвују у обреду "менгајау".

Припадници племена верују да ће се чистим лобањама призвати добра жетва и отерати зло. Данас је ритуал "менгајау" забрањен, али припадници племена и даље приступају ритуалу чишћења лубања за које се верује да поседују магичне моћи.

Слављење смрти

Племе Тораја смрт не види као тужни догађај, већ прилику за славље. Племе верује да ће у тренутку смрти тело пропасти, али дух мртве особе остаје да живи све до тренутка обреда укопавања са воденим биволом.

Обред се назива "рамбу соло" и укључује такозвану забаву која ће покојнику омогућити да свој дух доведе до последњег почивалишта које називају Пујо.

Атмосфера током обреда испуњена је смехом, весељем, а укључује и гозбу након жртвовања стоке.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas