Oglas
· · Komentari: 0

Tetovaža na licu u "UDARNOM TERMINU": Ovako je voditeljka dnevnika UŠLA U ISTORIJU (FOTO)

Novinarka je ponosno nosila svoj 'moko kauae' i rušila barijere za zajednicu koja zahteva veću vidljivost

1645452211_2558.jpg
Foto: Printskrin/Jutjub
Oglas

Fizički izgled uopšte ne bi trebalo da bude prepreka, ali na televiziji, a još više na vestima, ovo pravilo se jedva poštuje. Pojavljivanje u nekoj emisiji u udarnom terminu kao jedan od voditelja bila je pozicija namenjena nekolicini pojedinaca homogenog izgleda...do sada.

Novozelandska voditeljka Orini Kaipara ušla je u istoriju nakon što je postala prva osoba koja je u udarnom terminu na vestima imala tetovažu na licu Maora. Nesvakidašnji događaj koji je nadaleko slavljen zbog povećanja vidljivosti ove zajednice, kojim je Kaipara svojim primerom uspela da razbije barijere.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

Tetovaže na licu deo su tradicije autohtonog naroda Novog Zelanda i označavaju prelazak iz detinjstva u odraslo doba, kao simbol zrelosti od velikog značaja za etničku grupu. Moko kauae, kako ih zovu u zajednici, veoma su lični brendovi, jer nijedan nije isti kao drugi. Svaka tetovaža priča priču i porodičnu tradiciju nosioca. Ali ne nose svi Maori ovu tetovažu na isti način: žene je nose na bradi, dok muškarci nose svoju mataoru na većem delu lica.

Pročitajte još: "BAKA JE IZBRISALA SVOJU PROŠLOST": Devojka uradila DNK test i otkrila da je porodična istorija LAŽ (VIDEO)

Orini Kaipara je svojim gestom uspela da učini svoj narod vidljivim i pokaže da fizički izgled, tetovaže ili bilo koji drugi atribut koji se pojavljuje na licu nije bitan, pogotovo ako je, kao ovom prilikom, deo tradicije i kulture.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

Tridesetdevetogodišnja novinarka je podelila da svojim pojavljivanjem u programu vesti doživljava svoj „trenutak vrhunca“.

„Bila sam zaista ushićena. Bila sam luda od radosti“, podeli je sa CNN-om o svom podvigu. „Velika je čast. Ne znam kako da upravljam ovim emocijama." Pre tri godine, Kaipara je potvrdila svoje korene nakon što je prošla DNK test i potvrdila da je 100% Maori. Tada je odlučila da svoj moko kauae stavi na bradu i ponosno ga pokaže.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

U kulturi Maora, tetovaža odražava pretke i ličnu istoriju svake osobe. Pre mnogo godina, to je bio glavni marker društvenog ranga, znanja, veština i zahteva za brakom. „Kao mlada žena, kao mladi Maori, ono što radite danas utiče i utiče na ono što će se dogoditi sutra. Dakle, sve što tražim je da vidite lepotu u tome što ste Maori i da je prihvatite, razumete i učinite šta možete sa tim da stvorite pozitivnu promenu.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oriini Kaipara (@oriinz)

Kaipara je primer vidljivosti i kako su naši koreni, tradicija, istorija i sve ono što nas čini deo zajednice nešto najlepše što možemo da podelimo sa ostatkom sveta.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas