Oglas
· · Komentari: 0

Top 10 najboljih gradova na svetu za život 2023. godine: Na 1.mestu je grad u susedstvu, a izabran je između 173 gradova!

Izuzev sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja, tom prilikom je analizirana i infrastruktura, zatim stabilnost i životna sredina

1689926022_shutterstock_169987028.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

I ove godine se na prvom mestu liste EIU (Economist Intelligence Unit) najboljih gradova za život na celom svetu našao glavni grad Austrije.

Među čak 173 grada, Beč je okarakterisan kao najbolji za život. Izuzev sistema zdravstvene zaštite i obrazovanja, tom prilikom je analizirana i infrastruktura, zatim stabilnost i životna sredina.

Na drugom mestu ove prestižne liste je danski Kopenhagen.

Iako je nedavno bio van liste 10 najboljih gradova za život, Sidnej je ove godine zauzeo četvrto mesto, a prethodi mu još jedan australijski grad - Melburn.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Melbourne (@visitmelbourne)

Čak tri grada u Kanadi našla su se na ovogodišnjoj listi i to Vankuver, Toronto i Kalgari, koji sa Ženevom deli sedmo mesto. Osim Ženeve, na ovoj listi je i Cirih.

- Prekid ograničenja u vezi sa kovidom sveukupno je nagovestio dobre uslove za život u svetu tokom ove godine - navela je Upasana Dut iz EIU, prenosi CNN.

Takođe je iznela očekivanja da će, budući da se i ekonomska i politička snaga polako pomeraju prema istoku, upravo gradovi u tim regionima zabeležiti blagi napredak u pozicioniranosti na ovoj listi.

Zanimljiv je podatak da je recimo Edinburg prošle godine zauzeo 35. mesto, a ove je pao na čak 58. poziciju, mada su i London i Stokholm zabeležili značajan pad ove godine.

- Nijedan od ovih gradova nije zabeležio posebno oštar pad svojih indeksnih rezultata, ali nisu uspeli da ostvare napredak koji su mnogi gradovi, poput azijskih, ostvarili u protekloj godini - precizirano je u izveštaju.

Čak 76,2 od mogućih 100 maksimalna prosečna ocena ove godine, to je ujedno i rekord za prethodnih 15 godina.

Najviše su napredovali rezultati u vezi sa sistemom zdravstvene zaštite, a povećani su i parametri koji se odnose na infrastrukturu, ali i kulturu, obrazovanje i zabavu.

Lista 10 najboljih gradova za život u 2023. godini, od koji dva dele sedmo mesto, izgleda ovako:

1. Beč, Austrija

2. Kopenhagen, Danska

3. Melburn, Australija

4. Sidnej, Australija

5. Vankuver, Kanada

6. Cirih, Švajcarska

7. Kalgari, Kanada

7. Ženeva, Švajcarska

9. Toronto, Kanada

10. Osaka, Japan

BONUS VIDEO: 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas