Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Три ствари које ЕМОЦИОНАЛНО ИНТЕЛИГЕНТНИ ЉУДИ не раде: Свако би требало да примени

Људи који поседују емоционалну интелигенцију и самопоуздање имају искрен однос са собом и прихватају емоције.

1704897375_shutterstock_2189325893-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Не избегавају их нити игноришу, само зато што им је непријатно.И не покушавају да их елиминишу или „поправе“ без обзира колико су непријатна.

Као резултат тога, емоционално сигурни људи имају релативно миран и уравнотежен живот. Не реагују претерано на стресоре и изазове, и не схватају ствари превише лично. Тегобна осећања и лоша расположења не третирају као непријатеље од којих треба бежати.

Ако желите да постанете емоционално сигурнији и стабилнији, један од најбољих начина да то урадите је да идентификујете и елиминишете ове 3 лоше навике из свог живота.

1. Не критикују друге

Критиковање других храни его, али само на кратко, на дуже стазе уништава самопоуздање особе која понижава друге око себе. Ако већи део времена критикујете друге људе, циљ није да будете од помоћи, већ да се осећате добро. 

Корисна критика је да учините свет бољим местом. Некорисна критика  је да се ви осећате боље.Када игноришете своју несигурност, постајете зависни од критике, поручују са сајта Yоур Танго.

Ако желите да постанете емоционално сигурнији, схватите стварну улогу коју критика игра у вашем животу и предузмите кораке да је елиминишете. У почетку ће бити тешко, али на дуге стазе вреди труда.

Критика других је облик самопохвале. Мислимо да ћемо учинити да слика виси право на нашем зиду говорећи нашим комшијама да су све њихове слике криве.

2. Не игноришу сопствена осећања

Игнорисање осећања често доводи до олакшања у тренутку. Али на дуге стазе може да делује као блокатор за одређене ствари. На пример, узнемирени сте и забринути након лошег дана на послу. Пријатељ вас пита како се осећате, а ти одговорите да сте добро и да нисте уморни. Ваш партнер предлаже пицу за вечеру. Иако бисте желели да пробате тај нови индијски ресторан, игноришете тај осећај и одговарате потврдно.

Када вас људи питају како сте, не кажете ништа осим добрих ствари, приказујући самопоуздање и оптимизам по сваку цену. Иако је понекад добро да избегнемо снажан интезитет емоција, навика да игноришемо како се осећамо може да буде веома штетна за свакодневно функционисање.

Ако размислите о томе, бол није нужно добар разлог да се нешто избегне. Вежбање је често болно, али води ка бољем здрављу. Давање искрених повратних информација је често болно, али доводи до бољих резултата. Штедња новца уместо трошења често је болна, али води ка финансијској сигурности.

Само зато што се осећате лоше не значи да су ствари лоше. Многе од најважнијих ствари у животу захтевају да се у почетку осећате лоше да бисте се на крају осећали много боље. 

  • Ако по навици избегавате нервозу, пропуштате прилику да растете и искористите нове могућности.
  • Ако по навици избегавате тугу, веома је тешко да се емпатично повежете са важним људима у вашем животу.
  • Ако по навици избегавате бес и фрустрацију, веома је тешко постати асертиван и одлучан.

Ако желите да постанете емоционално сигурнији и ментално отпорнији, постоје две основне вештине које морате да развијете.

Способност разликовања здравог од нездравог бола. Понекад је лоше осећање сигнал опасности. Али барем онолико често, то је сигнал за потенцијални раст.

Способност да се толеришу тешке емоције и да се ипак настави са животом. Ако инсистирате да се ослободите сваке тешке емоције коју доживите, нећете имати више времена или енергије да кренете ка стварима које заиста желите од живота - својим циљевима и вредностима. 

3. Не следе своје мисли тек тако

Када постанете претерано одани својим мислима, ограничавате своју емоционалну слободу, а са њом и сигурност. На пример, размишљате о томе коју боју блузе да обучете, питате се зашто је ваша цезар салата данас помало необична или покушавате да замислите шта шеф мисли током ваше презентације

Начин на који обично размишљате одређује како се обично осећате. У когнитивној психологији, ово је познато као теорија когнитивног посредовања. Каже да ствари не изазивају емоције већ наше мисли о стварима изазивају да их осетимо.

На пример ако већину дана проведете бринући о неком предстојећем задатку који морате да обавите, шансе су велике да ћете се осећати прилично узнемирено. Или ако сте цео сат састанка провели размишљајући о томе колико су ваши запослени аљкави и неефикасни, осећаћете се прилично изнервирано и љуто.

Уколико желите да промените како се осећате и да постанете јачи и емоционално отпорнији, морате да промените начин на који размишљате. Конкретно, важно је да не верујете аутоматски да је мисао истинита, корисна или значајна.

Људски ум ће подједнако вероватно да произвести ирационалне, бескорисне или обичне насумичне мисли колико и супротно.Ако желите да преузмете контролу над својим емоционалним животом, а не да га контролишете, морате научити да постанете добар лидер својих мисли.

Као што сви добри баштовани знају, само зато што нешто искочи у вашој башти не значи да треба да остане. Чупање корова је једнако важно као и заливање ружа. Не верујте свему што мислите. Мисли су управо то - мисли.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas