Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
психологија

Усамљеност не угрожава само психу! Научници објашњавају шта се тада дешава са организмом

Уколико сте мислили да самоћа негативно утиче искључиво на психу – преварили сте се.

1606566980_Depositphotos_240800094_s-2019-1-.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Амерички научници тврде да испашта цео организам. Најновија студија открива да самоћа наше тело може да доведе у смртну опасност.

Истраживачи са Универзитета у Чикагу установили су да самоћа може да изазове имуну дефицијентцију, као и бројне озбиљне поремећаје. Да би разумели последице изолације на људски организам, научници су подвргли групу мушкараца и жена, старијих од 50 година, низу тестова.

Порчитајте још: Нема кафана? Провод на аеродрому је постао ВИРАЛАН (ФОТО)

Међу учесницима експеримента је било и оних који су се осећали "веома усамљено", док су други сматрали да су окружени породицом и пријатељима.

Истраживачи су, код особа које пате од изолованости, уочили да су поједини гени (везани за имунолошки систем) знатно активнији.

Ова претерана активност неповољно утиче на функционисање имуног система, чиме се поспешују инфламаторни процеси који могу да проузрокују разне, а пре свега, кардиоваскуларне патологије - другим речима, по особу учине значајно подложнијом обољевању од озбиљних имунолошких и кардиоваскуларних стања, од којих нега могу бити и претећа по живот.

Прочитајте још: Све време погрешно ПАКУЈЕМО ПОКЛОН: Недостајао нам је овај корак

Стручњаци су из тога закључили да лош рад имуног система може да доведе до повлачења у себе. Самим тиме може се закључити да процес иде у обо смера - самоћа доводи до соматског обољевања, али и лош имунолошки систем "одвлачи" у самоћу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas