Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ВЕЛИКЕ РЕЧИ ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Православна вера открива шта је исправан живот

Патријарх српски Порфирије служио је данас, у другој недељи Васкршњег поста, свету архијерејску Литургију у београдском храму Покрова Пресвете Богородице, поручивши да је важно знати своју православну веру јер она открива шта је исправан живот.

1711953211_448991_patrijarhsrpskiporfirije1226042021-01_f.jpg
Фото: Танјуг
Oglas

- Морамо бити обазриви на злонамерне и погрешне идеологије чији су плодови потпуна супротност исправном животу и православљу у целини. Ако верујемо у Откривење Божје, ако верујемо у реч Божју, онда је реч Божја закон и правило нашег живота. Ако пак не верујемо у Откривење Божје, у реч Христову, у реч Божју, у Јеванђеље Христово, него имамо неку другу идеју и идеологију коју следимо онда ће и наш живот бити устројен у складу са том и таквом идеологијом. Међутим, по правилу те друге идеје и идеологије нису Откривење Божје, него су плод домишљања људског, производ човеков и зато нису спасоносне - поручио је патријарх.

Он је навео да постоје они који погрешно "уче о тој истини да Дух Свети происходи од Оца".

- Рекли смо да одбацујемо оне који погрешно уче о томе, а не оне који погрешно уче то. Ово данас напомињемо због тога што постоје неки који подмећу и сугеришу да смо одбацили као погрешне оне који верују и уче да Дух Свети происходи од Оца. Не дао Бог! Не! Сасвим супротно, ми смо одбацили веру оних који погрешно уче о томе. То значи о тој истини, о тој чињеници која је наша вера да Дух Свети происходи од Оца - рекао је патријарх Српске православне цркве.

Додао је је Свети Максим Исповедник за оне који недобронамерно интерпретирају оно што се говори и оно што се учи како би изазивали смутњу, рекао да "онај ко почне слушати реч или читати књигу не ради духовне користи, него да би уловио реч или запету ради критике онога који говори или који пише књигу како би себе показао мудрим, њему се никада нигде и ништа духовно неће открити".

- Ми као Црква молимо се и за такве, као и за спасење читавог света, а ми, пак, недвосмислено верујемо и исповедамо, у складу са Никео-цариградским символом вере, Духа Светога, Господа животворног, који од Оца исходи, који се заједно са Оцем и Сином поштује и слави, и свако друго учење о Светој Тројици, о Оцу и Сину и Светоме Духу, о Цркви, о спасењу одбацујемо као погрешно и неправославно - навео је патријарх.

(Танјуг)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas