· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Данас је преподобни Дометије: Лечио је болесне док га нису ЗАТРПАЛИ КАМЕЊЕМ

Српска православна црква и верници данас славе светог преподобног мученика Дометија.

1597908284_Depositphotos_381706840_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Свети Дометије се родио у у Персији као незнабожац, у време цара Константина Великог (305 - 337). Хришћанској вери га је научио хришћанин Авар.

Прочитајте још: Овде ПОСТОЈИ НАЧИН: Ево како да остварите ПОПУСТ на летовање

Фото: СПЦ

Дометије је оставио незнабоштво и сроднике и отишао је ка крајевима грчке државе, ка граду Нисивији. Ту је ступио у један манастир, примио свето крштење, замонашио се и прошао сваки подвиг испосничког живота. По клевети завидног и лукавог демона њега су омрзли неки монаси у том манастиру, па је побегао одатле и отишао у манастир светих мученика Сергија и Евнуха, у граду Теодосиопољу. Ту је подражавао врлински живот игумана и архимандрита Нуврела, за кога се каже да шездесет година није јео ништа варено, спавао је врло мало и то стојећи и ослоњен на свој жезал (штап који се додељује архијереју на рукоположењу).

Прочитајте још: Сигурно је не би пустили на свадби или у НОЋНОМ КЛУБУ, али ово је НАЈСТАРИЈА ПЕСМА на свету (ВИДЕО)

Архимандрит Нуврел поставио је преподобног Дометија за ђакона, али када је хтео да му додели чин свештеника, Дометије је одбегао у неку пусту гору и тамо је живео по Богу, трпећи летње жеге, зимске мразеве и друге непогоде.

Затим се настанио у једној пећини и чинио је многа чуда именом Христовим, јер је исцељивао оне који су му долазили и многе је од идолопоклоничке заблуде приводио ка вери Христовој.

Прочитајте још: СЕЛО У КОЈЕМ СУ ПИНГВИНИ СЛУЧАЈ: Полиција спасила једног отуђеног, али и пар отетих

Када је у те крајеве наишао цар Јулијан Богоодступник (361 - 363), он је сазнао све о светом Дометију и наредио да га затрпају камењем. Они који су послати да изврше тај злочин затекли су га са два ученика где врши одговарајуће богослужење и напали су их и побили камењем.

Тако је завршио свој богоугодан живот преподобни Дометије са своја два ученика и сва тројица су добили венце мучеништва.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.