· · Komentari: 0
PRAVOSLAVLJE

Danas je prepodobni Dometije: Lečio je bolesne dok ga nisu ZATRPALI KAMENJEM

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog prepodobnog mučenika Dometija.

1597908284_Depositphotos_381706840_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Sveti Dometije se rodio u u Persiji kao neznabožac, u vreme cara Konstantina Velikog (305 - 337). Hrišćanskoj veri ga je naučio hrišćanin Avar.

Pročitajte još: Ovde POSTOJI NAČIN: Evo kako da ostvarite POPUST na letovanje

Foto: SPC

Dometije je ostavio neznaboštvo i srodnike i otišao je ka krajevima grčke države, ka gradu Nisiviji. Tu je stupio u jedan manastir, primio sveto krštenje, zamonašio se i prošao svaki podvig isposničkog života. Po kleveti zavidnog i lukavog demona njega su omrzli neki monasi u tom manastiru, pa je pobegao odatle i otišao u manastir svetih mučenika Sergija i Evnuha, u gradu Teodosiopolju. Tu je podražavao vrlinski život igumana i arhimandrita Nuvrela, za koga se kaže da šezdeset godina nije jeo ništa vareno, spavao je vrlo malo i to stojeći i oslonjen na svoj žezal (štap koji se dodeljuje arhijereju na rukopoloženju).

Pročitajte još: Sigurno je ne bi pustili na svadbi ili u NOĆNOM KLUBU, ali ovo je NAJSTARIJA PESMA na svetu (VIDEO)

Arhimandrit Nuvrel postavio je prepodobnog Dometija za đakona, ali kada je hteo da mu dodeli čin sveštenika, Dometije je odbegao u neku pustu goru i tamo je živeo po Bogu, trpeći letnje žege, zimske mrazeve i druge nepogode.

Zatim se nastanio u jednoj pećini i činio je mnoga čuda imenom Hristovim, jer je isceljivao one koji su mu dolazili i mnoge je od idolopokloničke zablude privodio ka veri Hristovoj.

Pročitajte još: SELO U KOJEM SU PINGVINI SLUČAJ: Policija spasila jednog otuđenog, ali i par otetih

Kada je u te krajeve naišao car Julijan Bogoodstupnik (361 - 363), on je saznao sve o svetom Dometiju i naredio da ga zatrpaju kamenjem. Oni koji su poslati da izvrše taj zločin zatekli su ga sa dva učenika gde vrši odgovarajuće bogosluženje i napali su ih i pobili kamenjem.

Tako je završio svoj bogougodan život prepodobni Dometije sa svoja dva učenika i sva trojica su dobili vence mučeništva.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.