· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Зашто су ВЕНЕ ПЛАВЕ ако је КРВ ЦРВЕНА? Ево одговора!

Занимљиви процеси који се одвијају у људском телу откривају одговор на једно од најчешћих питања о анатомији.

1603897690_Depositphotos_107862072_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Како објашњавају стручњаци, крв је црвене боје због хемоглобина, протеина који је заслужан за пренос кисеоника у црвена крвна зрнца.

Међутим, хемоглобин рефлектује велике количине и црвеног и плавог светла, али не истим интензитетом с обзиром на то да плаво и црвено светло нису истих таласних дужина.

Прочитајте још: ЗНАЧАЈНО ОТКРИЋЕ: Научници пронашли ВОДУ на МЕСЕЦУ (ВИДЕО)

За разлику од артерија и капилара, вене преносе крв без кисеоника, која апсорбује више црвеног светла. Што је апсорпција боља, то се црвена боја мање види. Како је Алвин Кинл објаснио 1996. године у раду под називом „Зашто вене делују плаво: Нови поглед на старо питање“, вене које су ближе површини коже емитују више плаве светлости и врло мало црвене. Реч је о својеврсној оптичкој илузији.

ШТА СЕ ДОГАЂА У КРВОТОКУ?

Срце испумпава крв у плућа како би је обогатио кисеоником. Оксигенисана крв даље одлази у тело артеријама и у том тренутку је светлоцрвена, а потом у капиларе, одакле пружа залихе кисеоника ткивима. Много капилара се налази, рецимо, у уснама, што објашњава њихову црвенкасту нијансу.

Прочитајте још: НЕ уздржавајте се од СОЧНИХ ПСОВКИ, јер су здраве, поготово на ОВОМ МЕСТУ

Када се потпуно реши кисеоника, крв даље одлази у вене, одакле се враћа у срце - тамноцрвена.

Како објашњавају научници, поред светлости, улогу у "бојењу вена у плаво" има и кисеоник: када се вене лише кисеоника и постану тамније, и даље су црвене, али по таласним дужинама ближе плавој боји.

Фото: Депозит

ДУБИНА

Постоји и трећи фактор – природа самих вена. Наиме, како објашњава Карл Крушелницки, мастер биомедицинског инжењеринга, пречник ових крвних судова и то колико су далеко од површине коже утиче на то како ћемо их видети. Уколико је вена ближе кожи, изгледа црвенкасто, док оне које се налазе дубље делују плаво. Међутим, вене су најчешће дубље од пола милиметра испод површине коже, дакле – дубоко, па их сматрамо плавим.

Прочитајте још: Јака, са снегом или слаба? Да ли сте знали да нам ОПАДАЊЕ ЛИШЋА говори каква ће бити ЗИМА?

КАКО ВИДИМО БОЈЕ?

Такође, Крушелницки напомиње да би важну улогу могао играти и људски мозак. Рецимо, он поставља питање да ли је љубичаста боја увек љубичаста.

- Не. Ако љубичасти предмет ставите поред црвене боје, мозак ће "претворити" љубичасто у нијансу плаве - закључује он.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.