Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Знакови да сте превише ЕМПАТИЧНИ: У овим тренуцима постаје терет

Емпате су појединци који поседују изузетну способност да перципирају и осете емоције и енергије људи око себе.

1701870342_shutterstock_1408495376.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Емпатија је јединствени дар особе да доживљава емоције других као да су своје. Међутим, овај емпатија такође може бити изазов и терет, јер може утицати на емоционално, ментално и физичко благостање емпате, што доводи до оштећења емпатије. Емпатични људи су подложни емоционалном преоптерећењу и исцрпљености, што може довести до осећања анксиозности, депресије, па чак и тегоба на физичком нивоу. Због тога је од суштинског значаја да емпате разумеју знакове преоптерећености коју могу да доживе и науче како да управљају својом емпатијом. За почетак је важно да препознамо знакове исцрпљености и последице преосетљивости које емпате могу да доживе, пише Тхе Миндс Јоурнал.

Када емпатија постане терет

Преоптерећеност и сагоревање емпатичне особе могу да осете када доживе значајан емоционални, ментални и физички стрес због своје способности да апсорбују и осете емоције и енергију оних око себе. Ако сте емпата и осећате усклађеност са осећањима других, често осећате преплављеност негативном енергијом коју доживљавате. Временом, ово излагање може довести до тога да се осећате емоционално и физички исцрпљено, што онда може довести до сагоревањаи других негативних последица. Можда ћете осетити низ знакова, укључујући анксиозност, а можда ћете се борити да поставите границе са другима или вам може бити изазов да се ослободите негативних емоција и енергије. Познато је да су емпате природни неговатељи и помагачи, али понекад на крају занемарују своје потребе и добробит у процесу бриге о другима.

10 знакова оштећене емпатије

1. Осећате се емоционално исцрпљено и преплављено

 Стално сте изложени гомили емоција, а то може значајно утицати на ваше ментално и емоционално здравље. Често сте исцрпљени и преплављени количином емоција које осећате. Емоционална исцрпљеност се може манифестовати на различите начине, укључујући физички умор, потешкоће у концентрацији и осећај одвојености од других. Такође можете искусити недостатак мотивације, осећај безнађа и општи осећај изгарања.

2. Доживљавате хронични физички бол

 Познато је да су емпате осетљиве на енергију, а ова осетљивост се може манифестовати у облику хроничног физичког бола. Овај бол може бити резултат акумулације негативне енергије у вашем телу и може бити тешко одредити тачан извор нелагодности. Можете осетити широк спектар физичких симптома, укључујући главобоље, болове у леђима, зглобовима и проблеме са варењем. 

3. Несаница

 Ваша осетљива природа може учинити изазовним да искључите свој ум и опустите се, што резултира бесаним ноћима и несаницом. Борите се да заспите и да преспавате целу ноћ. Несаница може имати значајан утицај на ваше опште благостање, јер може довести до повећане анксиозности, депресије и физичког умора. Због тога је од суштинског значаја да развијете здраве навике спавања, као што је успостављање доследне рутине спавања, ограничавање кофеина и времена испред екрана пре спавања и стварање опуштајућег окружења за спавање.

 4. Повлачите се и избегавате друштвена окупљања

 Један од истакнутих знакова преоптерећености и оштећене емпатије је када почнете да се повлачите из друштвених ситуација, јер стални прилив емоција може да буде превише за вас. Можда ћете се осећати као да морате да се повучете у безбедан простор да бисте напунили батерије и опоравили се од емоционалног преоптерећења. Штавише, друштвено повлачење може довести до осећаја усамљености и изолације у вама, што може погоршати ваш емоционални и ментални стрес. За емпате је кључно да пронађу равнотежу између дружења и одвајања времена за себе да би напунили батерије.

5. Постајете преосетљиви

 Познати сте по својој преосетљивости, међутим, ово понекад може бити мач са две оштрице. Иако ваша осетљивост може бити извор снаге, такође вас може учинити рањивим на емоционално преоптерећење. Можда ћете осетити да снажно реагујете на наизглед мале окидаче, као што су оштар тон гласа или негативан коментар. Ова преосетљивост може довести до осећаја анксиозности, преоптерећености, па чак и физичких симптома као што су главобоља или болови у стомаку, чинећи тешке ситуације још тежим за управљање.

6. Имате потешкоћа са постављањем граница

 Као емпата се борите са постављањем граница, јер често дајете приоритет потребама других у односу на своје. Можда ћете рећи да на захтеве или позиве из осећаја обавезе, чак и ако то значи жртвовање сопственог благостања и среће. Међутим, тешкоће у постављању граница могу довести до осећања огорчености, изгарања и фрустрације. Морате научити како да кажете не и поставите границе да бисте заштитили своје емоционално, ментално и физичко здравље.

7. Доживљавате емоционално преоптерећење

 Ово је још један главни знак оштећеног емпатије. Емпати су подложни емоционалном преоптерећењу, које се јавља када апсорбујете превише негативне енергије од оних око себе. Емоционално преоптерећење се може манифестовати на различите начине, као што су сталне промене расположења, осећај преоптерећености и неспособност да се носи са свакодневним стресорима. За вас је важно да развијете здраве механизме суочавања, као што су свесност, медитација и праксе самопомоћи, како бисте ефикасно и на здрав начин управљали својим емоцијама.

8. Осећате се одвојено од себе

 Један од знакова оштећене емпатије је ако приметите да се борите са осећањем неповезаности са собом, јер сте толико фокусирани на емоције и енергије других. Ова неповезаност може довести до недостатка самосвести, самопоштовања и самопоуздања. Морате да одвојите време да се повежете са собом, било путем вођења дневника, креативног изражавања или саморефлексије. Овај процес вам може помоћи да повратите осећај идентитета и сврхе, што може бити од непроцењиве вредности у управљању вашим менталним, емоционалним и психолошким здрављем.

9. Борите се са отпуштањем

 Један од главних знакова оштење емпатије је да вам може бити тешко да се ослободите негативних емоција и енергије, што може довести до претераног размишљања и емоционалног стреса. Отпуштање је суштинска вештина за емпате, јер вам омогућава да се коначно ослободите негативних емоција и енергије и кренете напред са осећајем јасноће и сврхе. Можете имати велике користи од пракси као што су опраштање, захвалности позитиван разговор са собом како бисте себи помогли да се ослободите негативних емоција и енергије.

10. Негативан самоговор

Можда ћете се борити са негативним самоговором, јер сте изузетно прилагођени емоцијама и вибрацијама свих других. На крају ћете интернализовати свачије негативне емоције и осећања, што доводи до сумње у себе, ниског самопоштовања и самокритике. Као емпата, морате да вежбате и негујете позитиван разговор са собом и самосаосећање, што вам може помоћи да развијете здравији однос са собом. Овај процес може укључивати преобликовање ваших негативних мисли, практиковање бриге о себи и тражење подршке од својих најмилијих, кад год се осећате преплављено, изгубљено и тужно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas