Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЗНАТЕ ЛИ КАКО ЈЕ ЂАВОЉА ВАРОШ ДОБИЛА ИМЕ? Од две приче не зна се која је ЈЕЗИВИЈА (ВИДЕО)

Чини је скуп више од 200 земљаних формација, високих од 2 до 15 метара и широких до 3 метра, на чијим се врховима налазе камене купе.

1629978593_dj-varos.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе
Oglas

Због своје јединствености, јер иако слични феномени постоје у свету нигде нису овако високи и нема их у оволиком броју, Ђавоља варош је била у најужем кругу да уђе међу нових седам светских чуда природе. Иако није изабрана, последњих година привлачи велики број туриста жељних авантуре и оригиналног доживљаја.

Лече се разне болести

Постоји веровање да се у Ђавољој вароши лече разне болести тако што се марамом превије болно место, а затим марамице вежу на оближње стабло.

Марамице се постављају у и испред цркве Свете Петке која је изграђена у близини горњег видиковца на остацима из 13. века. Веровање да се болест оставља на том месту, постоји од како се зна за Ђавољу варош. Према том веровању, након недељу дана марамице треба да се закопају дубоко у земљу, да би са собом однеле све невоље онога који их је везао на стабло.

Одакле име "Ђавоља варош"?

Оно што се многи питају, а за шта још увек не постоји потпуно објашњење - јесте како је и зашто ово место добило назив баш "Ђавоља варош"?

Током векова, народ је о настанку овог места створио бројне легенде. Према једној, реч је о окамењеним сватовима који су, по налогу ђавола, кренули да венчају сестру и брата, па их је Бог за казну окаменио да заувек подсећају да ниједан грех не пролази некажњено.

Друго предање каже да је на тим просторима некада живела вештица која је испуњавала жеље људима у замену за обећање да ће јој дати шта год једном од њих затражи. Ове 202 камене купе су они који нису испунили обећање дато вештици или су покушали да је преваре.

Наука не нуди тако маштовито објашњење – Ђавоља варош последица је ерозије земљишта које је овде веома растресито, али чврсто. Уништавајући шуме, човек је отворио пут разорном дејству воде. Ветар, киша и сунце учинили су остало, мада се и научници слажу да је облик неких купа, као и чињеница да врх од 20-30 цм држи тежину од по неколико стотина килограма “чудесно”.

Било како било, оно што је сигурно јесте да ово место, уколико већ ниста, морате посетити и треба да знате да се у непосредној близини налазе и Жито вреле и Ђавоља вода, извори велике киселости и у народу познатих чудотворних својства. 

                 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas