Oglas
· · Komentari: 0

ZNATE LI KAKO JE ĐAVOLJA VAROŠ DOBILA IME? Od dve priče ne zna se koja je JEZIVIJA (VIDEO)

Čini je skup više od 200 zemljanih formacija, visokih od 2 do 15 metara i širokih do 3 metra, na čijim se vrhovima nalaze kamene kupe.

1629978593_dj-varos.JPG
Foto: Printscreen Youtube
Oglas

Zbog svoje jedinstvenosti, jer iako slični fenomeni postoje u svetu nigde nisu ovako visoki i nema ih u ovolikom broju, Đavolja varoš je bila u najužem krugu da uđe među novih sedam svetskih čuda prirode. Iako nije izabrana, poslednjih godina privlači veliki broj turista željnih avanture i originalnog doživljaja.

Leče se razne bolesti

Postoji verovanje da se u Đavoljoj varoši leče razne bolesti tako što se maramom previje bolno mesto, a zatim maramice vežu na obližnje stablo.

Maramice se postavljaju u i ispred crkve Svete Petke koja je izgrađena u blizini gornjeg vidikovca na ostacima iz 13. veka. Verovanje da se bolest ostavlja na tom mestu, postoji od kako se zna za Đavolju varoš. Prema tom verovanju, nakon nedelju dana maramice treba da se zakopaju duboko u zemlju, da bi sa sobom odnele sve nevolje onoga koji ih je vezao na stablo.

Odakle ime "Đavolja varoš"?

Ono što se mnogi pitaju, a za šta još uvek ne postoji potpuno objašnjenje - jeste kako je i zašto ovo mesto dobilo naziv baš "Đavolja varoš"?

Tokom vekova, narod je o nastanku ovog mesta stvorio brojne legende. Prema jednoj, reč je o okamenjenim svatovima koji su, po nalogu đavola, krenuli da venčaju sestru i brata, pa ih je Bog za kaznu okamenio da zauvek podsećaju da nijedan greh ne prolazi nekažnjeno.

Drugo predanje kaže da je na tim prostorima nekada živela veštica koja je ispunjavala želje ljudima u zamenu za obećanje da će joj dati šta god jednom od njih zatraži. Ove 202 kamene kupe su oni koji nisu ispunili obećanje dato veštici ili su pokušali da je prevare.

Nauka ne nudi tako maštovito objašnjenje – Đavolja varoš posledica je erozije zemljišta koje je ovde veoma rastresito, ali čvrsto. Uništavajući šume, čovek je otvorio put razornom dejstvu vode. Vetar, kiša i sunce učinili su ostalo, mada se i naučnici slažu da je oblik nekih kupa, kao i činjenica da vrh od 20-30 cm drži težinu od po nekoliko stotina kilograma “čudesno”.

Bilo kako bilo, ono što je sigurno jeste da ovo mesto, ukoliko već nista, morate posetiti i treba da znate da se u neposrednoj blizini nalaze i Žito vrele i Đavolja voda, izvori velike kiselosti i u narodu poznatih čudotvornih svojstva. 

                 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas