Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Функционални тренинг, све популарнија врста вежбања: Припрема за лакше извођење свакодневних покрета

Врста тренинга приликом ког вежбамо цело тело, “имитирајући” покрете које правимо током обављања свакодневних кретњи, позната је под називом функционални тренинг

1654523192_jonathan-borba-lrQPTQs7nQQ-unsplash.jpg
Пхото:Унспласх
Oglas

Постао је популаран када је откривено да је тренер Марк Твајт на овај начин припремао глумце за снимање сцена у филму “300”, који су за врло кратко време достигли савршену форму. Оно што је једна од бољих страна ове врсте вежбања је то што га наше тело “препознаје” пошто су вежбе изведене из природног покрета. Тако нас оне припремају за извођење најчешћих покрета, попут оних које правимо приликом седања и устајања, ходања, подизања, спуштања и ношења терета, чучња и скакања...

Вежбе се углавном односе на све групе мишића, а не само на поједине од њих, а тренинзи су најчешће подељени на четири целине, зато што се људски покрет може сврстати у четири категорије: кретање (промене нивоа тежишта), вучење, гурање и ротацију. Ми их свакодневно користимо, а задатак функционалног тренинга је да нас ојача да бисмо их што лакше изводили.

Пхото:Унспласх

Током првог сегмента тренинга оснажује се горњи део тела, вежбама као што су склекови, други се фокусира на вучење терета, вежбама попут веслања или прескакања конопца. У трећем делу припремамо се за дизање тешког терета, а у четвртом се ради на побољшању способности да се окрећемо са једне стране на другу. Када комбинујемо вежбе из наведених сегмената ми подједнако јачамо мишиће целог тела, што и јесте циљ тренинга. Намера је да током тренинга мишићи раде координисано, јер тада тело може да произведе више снаге уз мање напора.

Наш ум и мишићи “научиће” како да ангажују што више мишићних група да би нешто учинили, а не да се ослањају само на једну од њих. На тај начин ћемо уз мање напора постићи већи напредак и у извршавању тежих задатака. С обзиром на то да тело “памти”, након неколико месеци функционалних тренинга и у свакодневном животу несвесно ћемо спроводити ове вежбе током уобичајених, али и захтевнијих, дневних активности. Уз то, доћи ће и до мршављења, дефинисања мишића, постизања кондиције.

Пхото:Унспласх

Рецимо да морамо да подигнемо већи терет са пода. Уколико се само сагнемо и кренемо да га дижемо, користићемо и напрезати мишиће доњег дела леђа, па се на тај начим можемо и повредити. Али, ако уместо тога чучнемо равних леђа приликом савијања тела и подизања терета са пода, користећи снагу глутеуса и ногу, фокусирајући се на функционалне покрете, користићемо цело тело и лакше ћемо и правилније подићи терет. Што више тренирамо функционално, то ћемо лакше синхронизовати покрете целог тела.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАД КОЈЕГ ВИШЕ НЕМА : Жрнов - једна од највећих мистерија Србије (ФОТО)

Да бисте функционално тренирали, не морате да будете на високом нивоу физичке припремљености, што ове вежбе “приближава” и старијима. Уколико се одлучите за ову врсту вежбања, с временом можете очекивати повећање снаге, енергије, мишићне масе, брзине и издржљивости; већи обим покрета и флексибилност, снажнији кардиоваскуларни систем, бржи метаболизам и смањење масноћа. Такође, функционални тренинг помаже у рехабилитацији и превенцији повреда, побољшава држање тела, олакшава обављање свакодневних активности...

Пхото:Унспласх

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

Неке од основних вежби у функционалном тренингу су: мртво дизање, згибови, њихање дебелог канапа, више начина прескакања конопца, избачаји, набачаји, трзаји, њихање са руским звонима, вежбе са медицинком: бацање, ударање у под, скакање, различите врсте скокова на плиометријске кутије, склекови, вежбе снаге које укључују тежину сопственог тела... Приликом тренинга могу се користити и још неки од занимљивих реквизита, од лопти за пилатес, руског звона (кетлбела), препона, дебелих канапа, преко тегова и растегљивих гума до гимнастичких карика.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas