· · Komentari: 0

Funkcionalni trening, sve popularnija vrsta vežbanja: Priprema za lakše izvođenje svakodnevnih pokreta

Vrsta treninga prilikom kog vežbamo celo telo, “imitirajući” pokrete koje pravimo tokom obavljanja svakodnevnih kretnji, poznata je pod nazivom funkcionalni trening

1654523192_jonathan-borba-lrQPTQs7nQQ-unsplash.jpg
Photo:Unsplash

Postao je popularan kada je otkriveno da je trener Mark Tvajt na ovaj način pripremao glumce za snimanje scena u filmu “300”, koji su za vrlo kratko vreme dostigli savršenu formu. Ono što je jedna od boljih strana ove vrste vežbanja je to što ga naše telo “prepoznaje” pošto su vežbe izvedene iz prirodnog pokreta. Tako nas one pripremaju za izvođenje najčešćih pokreta, poput onih koje pravimo prilikom sedanja i ustajanja, hodanja, podizanja, spuštanja i nošenja tereta, čučnja i skakanja...

Vežbe se uglavnom odnose na sve grupe mišića, a ne samo na pojedine od njih, a treninzi su najčešće podeljeni na četiri celine, zato što se ljudski pokret može svrstati u četiri kategorije: kretanje (promene nivoa težišta), vučenje, guranje i rotaciju. Mi ih svakodnevno koristimo, a zadatak funkcionalnog treninga je da nas ojača da bismo ih što lakše izvodili.

Photo:Unsplash

Tokom prvog segmenta treninga osnažuje se gornji deo tela, vežbama kao što su sklekovi, drugi se fokusira na vučenje tereta, vežbama poput veslanja ili preskakanja konopca. U trećem delu pripremamo se za dizanje teškog tereta, a u četvrtom se radi na poboljšanju sposobnosti da se okrećemo sa jedne strane na drugu. Kada kombinujemo vežbe iz navedenih segmenata mi podjednako jačamo mišiće celog tela, što i jeste cilj treninga. Namera je da tokom treninga mišići rade koordinisano, jer tada telo može da proizvede više snage uz manje napora.

Naš um i mišići “naučiće” kako da angažuju što više mišićnih grupa da bi nešto učinili, a ne da se oslanjaju samo na jednu od njih. Na taj način ćemo uz manje napora postići veći napredak i u izvršavanju težih zadataka. S obzirom na to da telo “pamti”, nakon nekoliko meseci funkcionalnih treninga i u svakodnevnom životu nesvesno ćemo sprovoditi ove vežbe tokom uobičajenih, ali i zahtevnijih, dnevnih aktivnosti. Uz to, doći će i do mršavljenja, definisanja mišića, postizanja kondicije.

Photo:Unsplash

Recimo da moramo da podignemo veći teret sa poda. Ukoliko se samo sagnemo i krenemo da ga dižemo, koristićemo i naprezati mišiće donjeg dela leđa, pa se na taj načim možemo i povrediti. Ali, ako umesto toga čučnemo ravnih leđa prilikom savijanja tela i podizanja tereta sa poda, koristeći snagu gluteusa i nogu, fokusirajući se na funkcionalne pokrete, koristićemo celo telo i lakše ćemo i pravilnije podići teret. Što više treniramo funkcionalno, to ćemo lakše sinhronizovati pokrete celog tela.

PROČITAJTE JOŠ: GRAD KOJEG VIŠE NEMA : Žrnov - jedna od najvećih misterija Srbije (FOTO)

Da biste funkcionalno trenirali, ne morate da budete na visokom nivou fizičke pripremljenosti, što ove vežbe “približava” i starijima. Ukoliko se odlučite za ovu vrstu vežbanja, s vremenom možete očekivati povećanje snage, energije, mišićne mase, brzine i izdržljivosti; veći obim pokreta i fleksibilnost, snažniji kardiovaskularni sistem, brži metabolizam i smanjenje masnoća. Takođe, funkcionalni trening pomaže u rehabilitaciji i prevenciji povreda, poboljšava držanje tela, olakšava obavljanje svakodnevnih aktivnosti...

Photo:Unsplash

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji(FOTO)

Neke od osnovnih vežbi u funkcionalnom treningu su: mrtvo dizanje, zgibovi, njihanje debelog kanapa, više načina preskakanja konopca, izbačaji, nabačaji, trzaji, njihanje sa ruskim zvonima, vežbe sa medicinkom: bacanje, udaranje u pod, skakanje, različite vrste skokova na pliometrijske kutije, sklekovi, vežbe snage koje uključuju težinu sopstvenog tela... Prilikom treninga mogu se koristiti i još neki od zanimljivih rekvizita, od lopti za pilates, ruskog zvona (ketlbela), prepona, debelih kanapa, preko tegova i rastegljivih guma do gimnastičkih karika.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.