Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

БАДЕМ је најбољи пријатељ женског здравља! Ово су четири научно доказане ЗДАРАВСТВЕНЕ ПРЕДНОСТИ

Бадеми су нутритивни акумулатори...

1673558866_200513_shutterstock-1388663939_f.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Откривамо вам четири научно доказане здравствених предности бадема и једноставних начина да их укључите у своју исхрану.

Бадеми су хранљиви

Порција бадема, отприлике четвртина шољице или 23 цела орашаста плода је богата мастима које су здраве за срце, плус 6 грама биљних протеина и 4 грама влакана, пола ваше дневне вредности витамина Е и 20% магнезијума, и витамини Б групе Б и нешто калцијума, гвожђа и калијума.

Прочитајте још: Послушајте ове савете и третмани вам неће бити потребни: Откривамо како би требало да изгледа ваша ИСХРАНА

Витамин Е је антиоксидант који штити ћелије од оштећења која доводе до прераног старења и болести. Поред тога, подржава имунитет, смањује упале, промовише вазодилатацију ради побољшања протока крви и повезан је са заштитом од неуродегенеративних болести, укључујући Алцхајмерову болест.

Магнезијум игра важну улогу у одржавању здравља мозга, регулисању расположења, сна, шећера у крви и крвног притиска. Сви хранљиви састојци који се налазе у бадемима помажу у побољшању густине костију.

Бадеми су богати антиоксидансима

Бадеми су вредан извор антиоксиданата, а њихова највећа концентрација налази се у смеђој кожи ораха. У једној студији коју је делимично финансирао Одбор за бадеме из Калифорније, истраживачи су приметили смањење биомаркера оксидативног стреса у крви за 27% код мушкараца и жена који су конзумирали 70 грама бадема дневно током једног месеца.

Оксидативни стрес је разлика између производње опасних слободних радикала и способности тела да неутралише њихове негативне ефекте. Према научницима, позитиван резултат је постигнут захваљујући антиоксидансима из бадема.

Бадеми побољшавају варење

Прочитајте још: Откривамо 5 начина како да пијете више воде дневно

И сирови и печени бадеми су пребиотици, што значи да се хране корисним бактеријама за варење које побољшавају имунитет и ментално здравље, као и смањују упале. Недавно је спроведена студија у којој су ученици насумично добијали грицкалицу од бадема или крекере.

Након осам недеља, студенти који су конзумирали бадем видели су важне промене у саставу микробиома, укључујући смањење патогених бактерија и повећање бактеријске разноврсности, повезане са корисним ефектима, укључујући контролу тежине, функцију инсулина, регулацију холестерола и смањење упале.

Бадеми подржавају здравље срца

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Захваљујући својим корисним својствима, бадеми штите срце. Орашасти плодови подржавају или повећавају добар ХДЛ холестерол док снижавају лош ЛДЛ холестерол.

Бадеми и други ораси помажу у снижавању крвног притиска и побољшању васкуларне функције, што значи да помажу крвним судовима да се опусте и смањују укоченост артерија.

У једној студији, људи са високим холестеролом подељени су у две групе, стављени на дијету за снижавање холестерола и насумично су поделили или 43 грама бадема или муффине без ораха са истим садржајем калорија.

После две недеље, они који су јели орашасте плодове имали су нижи ниво ЛДЛ-а, док је ХДЛ остао непромењен, а смањио се масноћа у струку и куковима.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas