Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
природно

Четири природне намирнице за лечење АФТИ

Санирајте болне афте помоћу природних намирница.

1606998138_Depositphotos_19873783_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Афте су мале, веома болне ранице (афтни чиреви или улцерације) које се јављају на слузокожи усне дупље. Могу бити беле, сиве или жуте, а појављују се појединачно или у групама. Јављају се најчешће на врху или ивицама језика, са унутрашње стране образа или унутрашњих ивица усана.

Иако нису заразне нити опасне за здравље, њихово пецкање је врло иритантно, а због тога што су стално влажне од слине, процес зарастања је врло спор.

Прочитајте још: Како да се ниво ХОЛЕСТЕРОЛА регулише на природан начин?

Кућни рецепт против афти

Сода бикарбона

У кашичици направите пасту од соде бикарбоне и воде. Одмакните усницу од десни па мешавину нанесите штапићем за уши директно на афту. Оставите 10 до 15 секунди да се осуши. Сода бикарбона ће смирити пецкање, затворити рану и дезинфиковати је. Поступак понављајте кад год желите, а најбоље након спавања и јела.

Шта узрокује афте?
-Генетска предиспозиција- Повреде четкицом за зубе, бомбоном, грицкалицама или неким другим страним телом- Нагризање зачињеном, киселом или врло сланом храном- Хормоналне промене и стрес- Недостатак витамина Б и минерала попут гвожђа, цинка и фолне киселине- Пад имунитета- Алергије и неки лекови

Прополис капи или спреј

Пчелињи прополис је природни антибиотик и антисептик који делотворно лечи грлобољу, али и афте. Нанесите мало прополиса на штапић за уши те притисните афту. Држите пар секунди па склоните штапић. Прополис је лепљив па ће створити филм преко ране и тиме је заштитити од бактерија и убрзати поступак зарастања. Поступак понављајте кад год желите, а најбоље након спавања и јела.

Прочитајте још: Шта све садржи ЛИМУН и ко би требало да га једе свакодневно?

Водица за гргољење

Помешајте кашичицу 20-постотног хидроген пероксида и пола чаше млаке воде. Додајте кашичицу соде бикарбоне и кашичицу соли па мешајте док се сви састојци не отопе. Гргљајте водицу у устима 30 секунди па је испљуните. Поступак поновите неколико пута дневно.

Чајеви

Црни или зелени чај богати су танином који је природни антисептик, док камилица и кадуља смирују бол и убрзавају зарастање. У шољици направите чај и оставите да се мало охлади. Чајем без икаквих додатака гргљајте уста и потом га испљуните. Поступак понављајте више пута дневно, односно када се пецкање и бол појачају.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas