„То је као да сте сипали киселину у желудац“
Људи се понекад воде паролом „даћу себи одушка“, па недељу или више дана конзумирају тешку храну која, у комбинацији са свим пропратним посластицама, алкохолом, газираним и негазираним соковима у стомаку ствара осећај тежине, константне надутости и тромости.
Како бити умерен у свему и како да олакшамо последице преједања, открила је нутриционисткиња Марија Рапајић.
Постоји начин да постанемо умерени у свему, пре свега тако што ћемо започети дан јачим доручком.
„Прво, чим устанете ујутру, доручкујте, и тако ћете избећи преједања у току дана. Значи, редовни оброци, мали оброци, пет оброка – три базична и две ужине – и то је једини начин да не буде преједања“, наглашава нутриционисткиња.
„До проблема долази уколико седнемо и поједемо килограм. Онда ти киломикрони масноће могу да се наталоже на крвним судовима, доћи ће до хипертензије, доћи ће до повишеног холестерола – и то већ постаје опасно.
Алкохол и слаткиши
Проблем је и то што алкохол конзумирамо уз храну, што је погрешно, напомиње нутриционисткиња. Чашу вина би требало попити пола сата пре оброка, као и течност, јер сваку течност коју унесемо уз храну разређује хлороводоничну киселину у желуцу и успорава се варење, самим тим и метаболизам масти, објашњава Рапајићева. Зато је најбоље пити пола сата пре и пола сата после јела.
Помажу ли газирана пића и сода бикарбона када се преједемо?
Пошто газирана пића садрже соду, нама делује да нам то убрзава варење и да нам је лакше, а у ствари није, напомиње нутриционисткиња.
Народним језиком речено, за желудац је то исто као када проспемо нешто масно, а преко тога поспемо киселину. Она ће да покупи то, али талог ће да остане. Тако се и у нашем организму у ствари таложе ти отрови, када попијемо газирано пиће, објашњава нутриционисткиња. Исто се дешава и када узмемо соду бикарбону. Морамо пустити да се храна свари на природан начин.
Боље је попити чашицу неког горког пића са травама, јер оно помаже да се храна брже разгради на природан начин.
(Крстарица)