Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРИРОДА

Древни народи су је називали ЕЛИКСИРОМ МЛАДОСТИ: Ову украсну ЛЕКОВИТУ биљку морате имати у свом дому

Неке лековите биљке које можемо узгајати на тераси или у башти користе се за лечење специфичних обољења, док друге имају генерално позитиван ефекат на наше здравље ако се редовно користе

1660838286_aloe-vera-g801451a5b_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Алое вера је зељаста, древна биљка, која је од најстаријих дана позната као еликсир младости због својих лековитих дејстава. Сматра се једном од најмоћнијих биљака, стога се неретко алое вера назива и краљицом лековитих биљака. У народу су позната њега благотворна дејствана кожу, а због своје безбедности за коришћење и могућности да се грцка свежа, алое вера је од давнина била једна од њачешћих биљака које су се могле наћи на великом броју тераса и цвећњака. 

Прочитајте још: Свете биљке које ће вас штитити уколико их будете гајили у свом дворишту: Ове 4 биљке ће вам помоћи, а могу имати и лековито дејтво (ФОТО)

Због своје изразито јаке лековитости, која се спомиње још 2200. године пре нове ере на неким месопотамијским плочицама.

Ова биљка садржи густу течност беле боје, односно млеко или сок биљке, коју су доктори користили још у 4. веку пре нове ере. Успешан је стимуланс у јачању имуног система, као вид превенције у борби против разних болести попут псоријазе, астме, епилепсије и рака.

Прочитајте још: Три тренда из 60-их година и данас освајају жене широм света: Доносе дух прошлог времена и непролазну елеганцију (ФОТО)

Ова биљка има велики удео и у детоксикацији организма након коришћења наркотика, алкохола или других отрова и смањењу разних врста болова. Помаже у борби против вирусних, бактериозних и гљивичних обољења. Одличан козметички препарат за негу коже и косе, као препарат за помоћ у мршављењу. Желатинаста, безбојна пулпа из зрелих листова може да се нанесе на мање посекотине и опекотине, као и на суву, оједену или оштећену кожу. Одлично хидрира, делује антиупално и има благо антимикробно дејство. Пулпа из листа може и да се једе. Редовна примена спречава затвор и решава бројне дигестивне проблеме, укључујући и улцерозни колитис као и синдром иритираних црева.

Прочитајте још: ОПРЕЗ! Ово су СМРТНЕ ДОЗЕ обичних намирница

Алое вера је идеалан избор за сунчана и топла места. Сврстава се у кактусе и захваљујући својим дебелим листовима пуним сока добро подноси сушу те не захтева често заливање ни пуно бриге, а успева и на тлу лошијег квалитета. Шири се спонтано па можете почети са свега једном или две биљке које ће се касније само стално размножити.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas