Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Крије многе благодати, а да ли знате како правилно да уврстите сирови бели лук у свакодневну исхрану?

Без обзира како га конзумирате, бели лук крије многе здравствене благодати.

1615203837_garlic-3419544_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Ах, бели лук. Без обзира да ли је исецкан у сосевима или додат у јелима, он је толико мирисан и укусан да може свако јело да претвори у зведу вечери. У ствари, толико је ароматичан, и вероватно никада не бисте помислили да је једете сирову ... до сада. Овде је све што треба да знате о томе како да једете сирови бели лук.

Прочитајте још: Уђите у нову радну недељу одморни и НАСПАВАНИ! Три чаја за ЛАКУ НОЋ (РЕЦЕПТ)

Зашто бисте јели сирови бели лук? Чак и у куваном облику, бели лук је прилично моћан: Уосталом, добро је позната чињеница да узимање обилних количина носи ризик од оштрог даха - али пре него што се огорчите на идеју да редовно једете сирови бели лук, можда бисте желели да размотрите потенцијалне здравствене користи које ова навика пружа. Испоставило се да су иста органска сумпорна једињења (позната као једињења алијума) која дају белом луку мирисни потпис заправо заиста добра за вас у многим погледима.

  • Може смањити холестерол. Није тајна да је високи холестерол главни фактор ризика за кардиоваскуларне болести, али вероватно нисте знали да се у научној заједници спекулише да ли унос сировог белог лука може играти улогу у снижавању нивоа ЛДЛ холестерола. Нека рана истраживања објављена у "Анналс оф Интернал Медицине" дала су повољне закључке - показујући значајно смањење нивоа холестерола код пацијената који су конзумирали само пола чена сировог белог лука дневно.
  • Помаже код хипертензије. Још добрих вести: Према метаанализи из Аустралије 2019. године, сирови бели лук је сигурно добар за ваш крвни притисак - а то је, наравно, благодат и за целокупно кардиоваскуларно здравље. Студије претежно сугеришу да свакодневно додавање екстракта белог лука значајно снижава систолни и дијастолни крвни притисак код хипертензивних пацијената. 
  • Може помоћи у борби против ублажавања прехладе. Сирови бели лук дуго се рекламирао као природни лек против прехладе, а једно научно истраживање из 2014. имало је позитиван исход у томе што је "открило да људи који су узимали бели лук сваког дана током три месеца (уместо плацеба) имају мање прехладе". Ипак, истраживање које поткрепљује ову тврдњу прилично је танко, зато не очекујте чудо. Важније што треба знати о белом луку је да он уопште има подстицајне имунитете и антиинфламаторно.
    Фото: Пиxабаy

     

Прочитајте још: УБИЦА ОТРОВА и чудотворни лек из ШУМЕ! Ево зашто је СРЕМУШ највећа благодет пролећа пред нама (РЕЦЕПТ)

Како јести сирови бели лук

Многе благодати сировог белог лука потичу од ензима званог алицин који се може похвалити антиинфламаторним, антиоксидативним и антибактеријским својствима. Ево неколико једноставних начина да сирови бели лук уградите у свој дан. 

1. Мешајте га у тестенине и слана јела

Да бисте били сигурни да ваше тело има користи од белог лука, само додајте ову звезду богату храњивим састојцима у свој оброк на крају процеса кувања (тј. када је ваша храна још увек врућа, али даље од извора топлоте). Напомена: Микроплан или зестер су изврсни алати када је у питању додавање сировог белог лука.

2. Додајте га у салату

Самељите мало сировог белог лука и додајте га преливу за салату - можете га оставити какав је или прелив завртите у процесору хране за једноличну текстуру - или поспите танке струготине на тањир зеленила.

3. Украсите јутарњи тост

Дајте свом доручку појачан укус, украшавајући тост од авокада комадићима сировог белог лука. Богат и кремаст укус авокада значајно ће ублажити снажнији украс.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas