Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ

Магична КРУШКА: Ево зашто се ова воћка вековима користи у НАРОДНОЈ МЕДИЦИНИ (РЕЦЕПТИ)

Сезона је зрења крушака, које можемо користити и у бројне лековите сврхе

1664719128_pears-g86ead7d87_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Крушке су сезонско воће, које сазрева у периоду од августа до септембра и које у том периоду треба да конзумирамо у што већим количинама због бројних лековитих дејстава. Препоручују се за лечење кашља код туберкулозе и болести горњих дисајних путева, грознице, дијареје. Висок ниво витамина Ц и бакра у плоду крушке смањиће ниво слободних радикала у телу и на тај начин спречити оштећења ћелија. Фиксирајућа својства су најизраженија код дивљих крушака, али и домаће крушке никако не треба занемаривати.

Прочитајте још: Чему служи ВИТАМИН А? Овако утиче на кожу

Плодови гајене и дивље крушке користе се у свежем, сушеном и конзервисаном облику, као и за припрему џема, мармеладе и разних пића (квас, компот, јабуковача, есенције). Осушене и младе семенке крушке користе се као замена за кафу. У народној медицини куване, печене крушке, као и одвар од сувих крушака.  Кувана крушка има диуретички, антипиретички, антисептички ефекат. У исту сврху користи се и децокција крушке, препоручује се код бубрежних каменаца. 

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Свакодневан унос бар једне крушке ће вам помоћи у регулацији телесне масе и смањити ризик за настанак хроничних болести као што су хипертензија, дијабетес и срчана болест. Ово воће може приуштити свако, а његов редован унос може задовољити потребе вашег организма за уносом великог броја витамина и минерала. Све сорте крушке имају адстрингентно дејство. Крушке лече ране, тамне зидове желуца, гасе жеђ и смирују жуч. Густо кувани сок од крушке је користан за жучну дијареју.  Сок од крушке је извор бројних витамина, каротеноида, препоручује се у дијететској исхрани као лек за јачање капилара.

Припрема одвара од крушака

Помешајте 100 грама сувих крушака и 75 грама овсених пахуљица па све заједно кувати у 500 милилитара воде највише 30 минута. Оставити 1 сат и процедити. Пијте 50 до 100 милилитара 3-4 пута дневно пре оброка за дијареју, гастритис, колитис, уролитијазу, кашаљ, прехладу, туберкулозу.

Лечење простатитиса

Узмите 1 шољу сувих исецканих крушака па их прокувајте док не омекшају у 0,5 литара воде, оставите 4 сата, узимајте по 1/4-1/2 шоље 3-4 пута дневно. Ефекат је невероватан, долази после неколико дана, а дуготрајна употреба компота од крушке доводи до потпуног излечења.

Лечење гљивичних обољења и дерматитиса

Јединствена особина крушке је да је природни антибиотик. Младо лишц́е крушке, свеже или суво, прокувајте - чашу листова прелијте са 0,5 литара кључале воде, инсистирајте на лаганој ватри 2-3 минута, оставите да се охлади и нанесите лосионе на болна места.

Бонус видео:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas