· · Коментари: 0
РУСКА ТРАДИЦИОНАЛНА МЕДИЦИНА

Три моћне биљне мешавине против ПРОЛЕЋНОГ УМОРА

Прилагодите свој организам сезонским промена уз помоћ природних препарата

1652994529_essential-oils-g69d56bb65_640.jpg
Фото: Pixabay

Краткотрајна промена расположења и генерално, стања целог организма у овом периоду године карактерише се као пролећни умор. Уобичајено, он траје два до три дана, али уколико потраје онда је потребно прибећи и неким лековитим препаратима за његово излечење. Узрок јављања овог здравственог проблема није до краја дефинисан, али се верује да настаје као последица више фактора који долазе са променом годишњих доба односно преласком из хладне зиме у топлије пролеће.

Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност

Наш организам изискује време да се навикне на топлије време које долази са пролећем. Свака промена захтева да јој се прилагодимо, па тако и промена годишњих доба. Топлота која долази са пролећем шири крвне судове и самим тим доводи до пада крвног притиска. Низак притисак доводи до тегоба у виду слабости, малаксалост и поспаности. Пацијенти се жале да не могу да држе главу исправљену и очи отворене, само би да би да спавају.

Превенција пролећног умора
Да би се симптоми пролећног умора предупредили, препоручује се:• Квалитетна – нутритивно богата и разноврсна исхрана• Квалитетан сан• Унос довољне количине течности• Физичка активност• Боравак у природи и излагање сунчевој светлости

Прочитајте још: Мистерија Стоунхенџа је КОНАЧНО РЕШЕНА - стручњаци успели да открију чему је служио (ФОТО)

Долази до поремећаја устаљеном система хормона мелатонин који је задужен за спавање и хормона серотонин који је задужен за добро расположење. У току зиме се због дужег трајања ноћи стварао више мелатонин док у току пролећа са повећањем броја сунчаних дана и топлотом ствара све више серотонин хормона среће. Организам не може од једном да реши проблем повећаног стварања сертонина и све док се равнотежа мелатонин/серотонин поново не успостави могу да се јаве симптоми пролећног умора.

Прочитајте још: Да ли је храна за мачке БЕЗБЕДНА ЗА ПСЕ? Све што треба да знате о "крађи" из мачјег џака

Симптоми пролећног умора су пре свега повезани за поспаношћу и умором, малаксалошћу, зевањем. Могу да буду праћени нерасположењем и стањем сличном депресији, али понављамо све ово је пролазно карактера и требало би да се стање организма нормализује за пар дана.

Препарат за пролећно чишћење организма

Помешати по 50 грама биљака раставић, корена маслачка, листа коприве, осушеног цвета невена, по 50 грама семена зоби, ланеног семена и омана. Три супене кашике смеше прелити са пола литра кључале воде, промешати поклопити и оставити пола сата. Процедити и попити у току дана подељено у неколико доза, пола сата пре оброка.

Прочитајте још: ТРИК СА ШИБИЦАМА: Убаците их у воду у којој кувате јаја и решите проблем који мучи сваку домаћицу

Препарат против хроничног пролећног умора

Помешати по 50 грама биљке ехинацее, матичњака, петровца, 50 грама слатког корена и 50 грама плода клеке. Биљке уситнити и помешати. Пет супених кашика прелити литром кључале воде, промешати, поклопити и оставити 45 минута. Процедити и пити у току дана у мањим гутљајима.

Прочитајте још: Зашто се каже "КАО ДА ЈЕ ПАО С КРУШКЕ"? Нећете веровати какво значење се везује за ову воћку

Препарат против пролећне поспаности

Помешати 100 грама рузмарина, 50 грама биљке троскот, 25 гама цикорије и 25 грама слатког корена. Три супене кашике смеше прелити са пола литра кључале воде, промешати поклопити и оставити пола сата. Процедити и попити у току дана подељено у неколико доза, пола сата пре оброка.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.