· · Коментари: 0
ПРЕВЕНЦИЈА

Руски специјалисти УПОЗОРАВАЈУ: Прекомерно ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА може изазвати аутоимуне болести

Руски лекари упозоравају на опасности од прекомерног конзумирања имуностимуланса

1659283953_doctor-gd7a84abfc_640.jpg
Фото: Pixabay

Прекомерна јачање имунитета уз континуирану конзумацију имуностимуланса, у облику таблета и додатака исхрани, може трајно нарушити имунитет уз опасности од развоја аутоимуних болести. Неконтролисано конзумирање имуностимуланса неће побољшати имунитет, већ напротив, трајно може угрозити здравље, сагласни су најистакнутији руски лекари.

Прочитајте још: Свете биљке које ће вас штитити уколико их будете гајили у свом дворишту: Ове 4 биљке ће вам помоћи, а могу имати и лековито дејтво (ФОТО)

Главна реуматолошкиња московског Министарства здравља, докторка Алена Загребњева упозорава на конзумирање имуностимуланса, супстанци које побољшавају имунолошки систем директним или индиректним појачавањем активности било које његове компоненте. Ова докторка истиче да се имуностимуланси не узимају ако се унапред није проверило стање имунолошког система и упозорава на могућност развоја реуматоидног артритиса услед уноса таквих лекова.

- Многи наши пацијенти воле да пију имуностимулансе. Топло бих препоручила да одустанете од ове идеје. Никад се не зна. Морамо да спроведемо потпуну анализу имунолошког система како бисмо разумели коју везу треба да стимулишемо и да ли то уопште морамо да радимо – упозорила је докторка Алена Загребњева, главна реуматолошкиња московског Министарства здравља.

Докторка Наталија Калињина
Истакнути московски клинички имунолог, докторка Наталија Калињина, потврђује да неконтролисан унос имуностимуланса у циљу јачања имунитета може довести до трајног развоја аутоимуних болести. Калињина упозорава да се имуностимуланси, ни у облику додатака исхрани, не могу преписати без клиничког прегледа обзиром да бројни тумори на својој површини носе рецепторе који могу одговорити на коришћене имуностимуланаса. - Неразумно понављано прописивање таквих лекова може довести до супротног ефекта - да изазове депресију имунолошког система, јер имуни систем делује на принципу изједначавања оштећења. Бесмислена употреба имуно-стимуланса, посебно оних који немају јасну структуру, такође може довести до поремећаја имунолошког одговора и појаве аутоимуних ћелија – објашњава ова истакнута докторка.

Прочитајте још: Марина Висковић није изневерила фанове: Певачица наступала са повредом леђа, сви су мислили да је то део стајлинга (ФОТО)

Агресија имунолошког система

Слаб имунолошки систем доказано је узрок највећег броја вирусних и заразних болести, па су имуностимуланси и имуномодулатори супстанце којима се повећава отпорност тела на ефекте страних микроорганизама. Произвођачи ових лекова и суплемената истичу и да је главни њихов циљ јачање и исправљање имунолошког система за превенцију и лечење тешких аутоимуних болести. Ипак, како објашњава алерголог и имунолог Владимир Болибок, дејство ових лекова има за циљ појачавање имунолошког система, па њихово узимање може бити штетно за неке људе. Наиме, уместо јачања имунитета и лечење тешких аутоимуних болести, лекар Владимир Болибок тврди да може настати агресија имунолошког система.

- Ако је нешто безазлено, на пример чајеви, то је у реду. Друга ствар је када говоримо о озбиљнијим препаратима. Ако особа има аутоимуну болест, било који имуностимуланс је строго контраиндикован - објашњава лекар Владимир Болибок и наглашава да ће у овом случају такви лекови само подстаћи агресију имунолошког система на сопствене ћелије.

Прочитајте још: Смршајте и до 5 кг за само 3 дана: ТРОДНЕВНА дијета која обећава невероватне резултате

Овај руски стручњак упозорава и да су жене подложније аутоимуним болестима. Наиме, већа је вероватноћа да имају хашимото, реуматоидни артритис и еритематозни лупус у односу на мушкарце, упозорава Владимир Болибок.

- Проблем је што људи нису прегледани и не знају за своје болести, а свуда на радију, на телевизији иду рекламе да треба узимати имуностимулансе како се не бисте разболели. А човек не зна да, на пример, развија реуматоидни артритис, почиње да пије имуностимулансе и, наравно, цела ова ствар се погоршава – наводи овај руски имунолог.

Конзумирање само уз одобрење специјалисте

Упозорење на конзумирање имуностимуланса искључиво уз рецепт лекара након опсежних клиничких испитивања стиже и из Института за вакцину и серум Мечников. Михаил Костинов, шеф лабораторије Мечников тврди да ови лекови спадају у оне чије конзумирање мора прописати специјалиста.

Прочитајте још: Спремите тело за плажу у рекордном року: Испробајте ДИЈЕТУ са ЛУБЕНИЦОМ

- То би требало да раде лекари који се разумеју, не само они који знају да читају и који знају стање пацијента - није важно да ли је стар или млад - и тек тада ће они добро преписивати те лекове – наглашава Михаил Костинов, шеф лабораторије Мечников.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.